Pola sata bez usluge: Današnji pad Gugla je bio kratkotrajan ali uznemirujući

Danas su se pojavili izveštaji da je Gugl pao. Iako se ubrzo vratio, ovaj incident je još jednom podvukao našu zavisnost od tehnoloških provajdera i pokazao koliko se oslanjamo na jednog operatera za svakodnevno funkcionisanje. Postoji više stvari na koje se potpuno oslanjamo u našim savremenim životima, ali za mnoge ljude Gugl je jedna od njih. Njegov kratkotrajni nestanak sa interneta mnogima je delovao apokaliptično.

Kao u slučaju prekida rada cloud kompanije Fastly prošle godine, zabrinjavajuće je kada sajtovi na koje se oslanjamo odjednom postanu nedostupni, a još više kada se to dogodi u tako velikom obimu. Još uvek ne znamo šta se dogodilo. Gugl do sada nije komentarisao incident. Prema sajtu Downdetector, jutros je primećen veliki broj prijava o prekidu rada Gugla. Rojters je objavio sledeće:

„Više od 40.000 korisnika je prijavilo probleme sa najvećim svetskim pretraživačem, prema Downdetector-u, koji prati ovakve incidente koristeći podatke iz brojnih izvora, uključujući žalbe koje korisnici sami šalju.” Downdetector je takođe izvestio da su mnogi imali problema sa pristupom Gugl mapama, dok je Gardijan pisao o problemima sa Gmail-om i Gugl slikama. Veb sajt za praćenje interneta ThousandEyes javio je da je pogođeno više od hiljadu servera.

Uprkos razmerama incidenta, izgleda da je trajao samo oko 30-40 minuta pre nego što su usluge počele da se vraćaju u normalu. Gugl je, kao i svi tehnološki dobavljači, ranjiv na širok spektar potencijalnih grešaka. Ovo nije prvi prekid rada Gugla; prekidi su se dešavali 2020. (uključujući i jedan ozbiljniji u decembru, navodno uzrokovan manjkom kapaciteta u sistemima za potvrdu lozinki). Ali prekidi poput ovih, koliko god bili kratki, naglašavaju koliko smo postali zavisni od „guglanja“ u mnogim aspektima života.

Iako svaki pad Gugla postane glavna vest širom sveta, današnji incident je trajao kratko, kao i svi prethodni. Gugl svakako ima kapacitet da brzo reaguje kako bi rešio probleme sa uslugama. Kao što su mnogi primetili, internet možete da pretražujete i kada Gugl ne radi, ali uz pomoć drugih pretraživača poput Binga ili DuckDuckGo. Čak i kada dođe do dramatičnog prekida u uslugama, izgleda da naša sposobnost za traženje fotografija mačaka neće biti osujećena.

(TheConversation-ZTP)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *