Bivši radnik Tvitera osuđen zbog špijuniranja u korist Saudijske Arabije

Bivši radnik Tvitera osumnjičen za špijuniranje u korist Saudijske Arabije proglašen je krivim, preneo je Bloomberg u utorak. Ahmad Abuamo, inače građanin SAD-a, takođe je osuđen za digitalnu prevaru, falsifikovanje podataka i pranje novca. Preti mu do 20 godina zatvora.

Abuamo je radio na razvoju medijskih partnerstava Tvitera na Bliskom istoku od 2014. do 2015. Prema federalnoj optužnici, njemu i drugom radniku Tvitera, Aliju Alzabarahu, prišla je saudijska vlada i ponudila gotovinu i luksuznu robu u zamenu za prikupljanje ličnih podataka određenih korisnika Tvitera. Alzabarah, inženjer u kompaniji, pobegao je u Saudijsku Arabiju i izbegao suđenje. Zbog njegove povezanosti sa saudijskom vladom, Tviter je nekim korisnicima poslao upozorenje da su njihovi nalozi bili meta državnih aktera tokom 2015.

Na suđenju je tužilaštvo ustvrdilo da je istaknuti član vlade saudijskog prestolonaslednika Mohameda bin Salmana zatražio od Abuama pomoć u istrazi njegovih neprijatelja. Tokom te saradnje, Abuamo je navodno prikupio lične podatke, uključujući datume rođenja, e-mail adrese i telefonske brojeve kritičara saudijske vlade i prosledio te podatke svojim tamošnjim kontaktima. Abuamova odbrana je tvrdila da je on pristupao informacijama samo u okviru svojih radnih obaveza na Tviteru.

Agenti saudijske vlade su 2018. ubili Džamala Kašogija, novinara Vašington posta, rezidenta države Virdžinije i čestog kritičara režima. Uprkos obilju dokaza da je prestolonaslednik naredio ubistvo kako bi ućutkao političkog neprijatelja, SAD su zadržale srdačne odnose sa saudijskom vladom. Kako navodi Bloomberg, tužilaštvu nije bilo dozvoljeno da porotu direktno uputi u brutalne kazne koju Saudijska Arabija izriče svojim kritičarima, ali su mogli da dokažu takvu praksu preko svedoka, uključujući ženu koja je opisala nestanak svog brata 2018. nakon kritikovanja saudijske države na Tviteru.

(TechCrunch-ZTP)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *