Prekretnica: Da li će Italija napustiti kinesku inicijativu Pojas i put?

Već neko vreme svet postaje oprezniji prema kineskoj inicijativi Pojas i put (IPP), ali retko koji korisnik ovog programa je inicirao njegovo otkazivanje kao što je to učinio italijanski ministar odbrane Gvido Krozeto (na slici, levo), opisavši odluku svoje zemlje da se pridruži inicijativi kao „improvizovanu i groznu“. U intervjuu datom tokom vikenda, on je rekao da je IPP doneo malo koristi Italiji i da je bežanje iz njegovih kandži jedno od najhitnijih pitanja za italijansku vladu.

IPP se često opisuje kao međunarodni infrastrukturni projekat, kroz koji će svet biti blagosloven putevima, železnicama, lukama i elektranama koje će izgraditi Kinezi. U realnosti, projektu nedostaje koherentnost i više deluje kao preskupo oruđe za postizanje ekonomskih i geopolitičkih ciljeva Pekinga, tj. kišobran pod kojim su grupisane razne vrste projekata. Kritičari IPP-a uglavnom se pozivaju na ogromne i nenaplative dugove koje stvara, poluge moći koje daje Pekingu i suštinski manjak transparentnosti. U slučaju Italije, Krozetova glavna kritika je da inicijativa prosto nije isporučila ono što je obećala. On je za list Corriere della Sera rekao da je Peking jedini dobitnik, pošto je izvoz u Italiju porastao, što se ne može reći za robu koja ide u suprotnom smeru.

Italija se pridružila IPP-u 2019. godine, u vreme premijera Đuzepea Kontea. Sporazum je potpisan tokom svečanog prijema predsednika Si Đinpinga u Rimu. Operski pevač Andrea Bočeli nastupio je na formalnoj večeri za Sija i njegovu suprugu. Italija je tako postala prva članica G7 i najveća privreda koja se pridružila IPP-u, što je Peking u to vreme smatrao velikom diplomatskom pobedom. Usledile su oštre kritike iz Sjedinjenih Država i Evropske unije, koje su sporazum videle kao trojanskog konja Komunističke partije Kine (KPK). Italija ima rok do decembra da pošalje zvanično obaveštenje o povlačenju, inače se sporazum automatski produžava u martu sledeće godine. Premijerka Đorđa Meloni takođe je nagovestila da želi da napusti IPP, što je izazvalo oštre reakcije Kine, za koju bi gubitak Italije bio ozbiljan diplomatski udarac. Peking je rekao da bi napuštanje sporazuma oštetilo kredibilitet i ugled Italije. Kineski zvaničnici su mahnito lobirali i sastajali se sa italijanskim političarima i poslovnim liderima, što je verovatno doprinelo Krozetovom ispadu tokom vikenda.

Ministar je u intervjuu rekao da Italija treba da smisli kako da izađe iz sporazuma a da ne naruši odnose sa Kinom, što bi bio svojevrstan podvig. Takođe je rekao da je zabrinut zbog „sve veće nametljivosti” Pekinga i njegove ambicije da izgradi najveću vojsku na svetu. „Oni ne kriju svoje ciljeve, oni ih otvoreno iznose,“ rekao je političar. Stavovi Italije prema Kini značajno su se pogoršali tokom pandemije kovida-19. Izveštaj italijanskog parlamentarnog odbora za bezbednost otkrio je da je Italija bila meta dezinformacija KPK i teorija zavere, uključujući tvrdnju da je virus potekao iz Italije. KPK je koristila botove i lažne naloge na društvenim mrežama kako bi prisvojila zasluge za pomoć u maskama i drugim robama koje su obezbedili drugi. Ispostavilo se da je video snimak koji su objavili kineski zvaničnici, a na kome se navodno vide zahvalni Italijani na svojim balkonima kako aplaudiraju kineskoj himni, naknadno montiran. Veći deo snimka je preuzet iz novinskih izveštaja o aplauzu medicinskim radnicima, preko kojeg je ubačena himna i glas čoveka koji je vikao „Grazie Cina!“

IPP danas obuhvata 13.427 projekata u 165 zemalja, prema istraživačkoj grupi AidData. KPK se tradicionalno osećala ugodnije u poslovanju sa čvrstorukašima i kleptokratama, ali bi odlazak Italije sigurno bio udarac za IPP i prestiž Pekinga. Inicijativa je već pod velikim pritiscima, dok Kina smanjuje zajmove i bori se sa rastućim dugom. I Rusija i Kina decenijama vide u Italiji fleksibilnog ekonomskog partnera. KPK sada mobiliše svoje diplomate i simpatizere u nastojanju da tako ostane, ali će možda uskoro otkriti da je čak i Italiji dosta svega.

(TheSpectator-ZTP, foto: Ettore Ferrari/ANSA)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *