Podeljena Amerika: Napad u kući Nensi Pelosi deo je opasnog političkog trenda

Bilo je oko 2 sata ujutru u San Francisku kada je muškarac provalio zadnja vrata kuće Nensi Pelosi. „Gde je Nensi?“ navodno je vikao. Predsedavajuća Predstavničkog doma američkog Kongresa i njen telohranitelj sticajem okolnosti bili su u Vašingtonu. Nažalost, njen 82-godišnji muž, Pol Pelosi, bio je kod kuće. Napadnut je čekićem. Tuča se završila tako što je Pelosiju bila potrebna operacija lobanje i desne ruke. Osumnjičeni, 42-godišnji muškarac po imenu Dejvid DePap, uhapšen je i optužen za pokušaj ubistva. Preliminarna istraga njegovih aktivnosti na internetu otkrila je čoveka koji je upijao desničarske zavere o poreklu kovida-19, napadu na Kapitol i QAnonu.

Iako je pokušaj ubistva Pelosijeve bio amaterski, bilo bi pogrešno odbaciti ga kao incident koji je počinio poremećeni pojedinac. Kako američka politika postaje sve grozničavija, broj opasnih incidenata raste uznemirujućim tempom. U junu je naoružani muškarac uhapšen ispred kuće Breta Kavanoa, sudije Vrhovnog suda koji je sebi osigurao funkciju nakon veoma spornih prijemnih saslušanja. Osumnjičeni je optužen za ubistvo u pokušaju. U julu je još jedan naoružani muškarac uhapšen ispred kuće Pramile Džejpal, vodeće poslanice Demokrata u Kongresu. Istog meseca, muškarac naoružan nožem napao je Lija Zeldina, Republikanskog kongresmena koji se kandidovao za guvernera Njujorka, dok je stajao na bini.

Pretnje policajcima su se pojavile na desničarskim sajtovima u avgustu nakon što je FBI pretresao Trampovo imanje na Floridi tragajući za poverljivim dokumentima. Nekoliko dana nakon racije, naoružani muškarac je pokušao da upadne u ispostavu FBI-a u Sinsinatiju. Kasnije je ubijen u obračunu sa policijom. Prošle nedelje trojica muškaraca proglašena su krivima za planiranje otmice guvernerke Mičigena, Grečen Vitmer, koja je bila odgovorna za anti-kovid restrikcije tokom 2020. Policija Kapitola je izvestila o dupliranju broja pretnji članovima Kongresa od 2017. Rastuće političko nasilje je neizbežna posledica sve oštrijeg međupartijskog sukoba. U svojoj nedavnoj knjizi Radikalno američko partijašenje, politikolozi Nejtan Kalmo i Lilijana Mejson u svojim istraživanjima otkrivaju zapanjujuće nivoe ogorčenosti. Gotovo 75 odsto pristaša doživljava svoje protivnike kao pretnju nacionalnoj bezbednosti. Ubedljiva većina označava suprotnu stranu kao zlu. Čak svaki peti Republikanac podržava političko nasilje (u poređenju sa svakim osmim Demokratom).

Baš kao što toplota podstiče razvoj patogena u Petrijevoj posudi, Trampova epoha je produbila uznemirujući raskol u američkoj politici. To nije slučajno. Tramp je demonizovao svoje protivnike, za političke promašaje okrivio razne zavere i umalo srušio američki demokratski poredak nakon poraza na izborima. Njegove laži, uključujući i one o izborima 2020, našle su podršku u konzervativnim medijskim krugovima koji su gotovo napustili objektivno novinarstvo i doprineli drastičnom podvajanju američke javnosti. Ovo je kulminiralo napadom na Kapitol, tokom kojeg su predsednikove najvernije pristalice pukom srećom sprečene da ubiju Pelosi i linčuju Majka Pensa, tadašnjeg potpredsednika. Političko nasilje još uvek nije dostiglo razmere iz 1960-ih, kada su ubijeni predsednik Džon F. Kenedi, njegov brat Robert Kenedi i Martin Luter King. Razlog bi mogao da bude to što su bezbednosni timovi danas efikasniji.

Ali ispod najviših ešalona moći, gde je takva zaštita moguća, američki politički sistem se sastoji od stotina običnih ljudi koji su sada i sami ugroženi. Članovi školskih saveta dobijaju pretnje smrću zbog navodne indoktrinacije dece. Dosadan, ali neophodan rad izborne administracije postao je novo partijsko ratište. Prošle nedelje dva samozvana čuvara demokratije snimljena su ispred glasačke kutije u Arizoni, sakrivenih lica, ali otkrivenih pištolja. Parapolicije su sve češća karakteristika američkog života. Mnogi njihovi pripadnici su u Trampu videli saveznika, odbacivši svoj libertarijanizam u korist bivšeg predsedniku i Republikanske partije. Neki žele da se kandiduju za državne funkcije. Ali istraživanje Roberta Pejpa, politikologa sa Univerziteta u Čikagu, pokazuje da veća pretnja dolazi od pojedinačnih aktera koji navodno nisu povezani sa određenom grupom, čak i ako gutaju iste teorije zavere.

„Neko će biti povređen, neko upucan, a neko ubijen,“ rekao je Gabrijel Sterling, visoki izborni zvaničnik u Džordžiji, na nezaboravnoj konferenciji za novinare u novembru 2020, kada je država branila integritet izbora od napada Trampa, koji je tu za dlaku izgubio, i njegovih pristalica. Bred Rafensperger, državni sekretar i glavni poverenik za izbore, nestao je sa javne scene; potom je neko provalio u kuću njegove snaje. Međutim, umesto da odbaci taj opasni soj zavere, Republikanska stranka ga je u velikoj meri prihvatila. Među najekstremnijim pristašama, to će izazvati još više nasilnih činova. Novi incidenati poput onog u rezidenciji Pelosi vrlo su verovatni.

(TheEconomist-ZTP, foto: Jeff Chiu/AP)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *