Krunisanje u Durbanu: Novi kralj Zulua je nakratko doneo mir u Južnu Afriku

Za vikend je krunisan novi kralj Zulua. Hiljade građana Južne Afrike stigle su u Durban da gledaju krunisanje Misuzulua kaZvelitinija. Grad je bio osunčan, što je značilo da su preci Zulua bili srećni. Održano na stadionu Mozes Mabida, krunisanje je slavilo dominaciju Zulu plemena. Publika je izviždala predsednika Južne Afrike Sirila Ramafosu, koji je uručio sertifikat o priznanju Misuzulua kao Zulu monarha, ali je njegov prethodnik Džejkob Zuma bio pozdravljen aplauzima. Ramafosa potiče iz malog plemena Venda, koje živi na granici sa Zimbabveom. Zuma je pripadnik Zulua.

Zulu se ne obaziru mnogo na optužbe protiv njihovog bivšeg predsednika. Njegovi protivnici kažu da je korumpiran i da je koristio predsednički mandat za „zarobljavanje države“, tj prepuštanje poluga vlasti saradnicima koji su opljačkali trezor. Za njegov narod su brojni dokazi protiv njega irelevantni. On je jedan od njih, i to je plemenska stvar. Reč Zulu znači „raj“, a 11 miliona plemenika vidi sebe kao ‘izabrane’. Većina južnoafričkih plemenskih uporišta uspostavljena je ratovima. Durban je najveći grad u većinskoj Zulu provinciji Kvazulu-Natal, koja se smatra domovinom ovog plemena. Pokrajina se približno poklapa sa oblašću koju je osvojio Šaka, prvi kralj Zulua, početkom 1800-ih. Dalje na sever, kralj Mzilikazi iz naroda amaNdebele i general Gaza od Conge, koji su pobegli iz Zululenda nakon sukoba sa Šakom, takođe su osvojili teritorije. Pokorili su druga plemena severno i zapadno od današnjeg Johanesburga.

Njihovi sukobi deluju kao Šekspirova drama, puni intriga, izdaje i osvete. Šaku je ubio njegov polubrat Dingaan 1828. godine. Mzilikazi je završio u Bulavajou, gradu u današnjem Zimbabveu, gde su njegovi ratnici pobili lokalni narod Šona. Na svom putu ka severu i Bulavaju, Mzilikazi je zbrisao čitava plemena ili ih naterao na povlačenje. Gaza i Dingaan su uradili isto, a za njima su sledili belci engleskog i afričkog porekla, povlačeći granice tamo gde danas nalazimo plemena Soto, Cvana, Pedi, Kosa, Conga i Venda. Od 1948. do 1994, sistem aparthejda, sa svojim prisilnim uklanjanjem crnaca iz oblasti koje su smatrane „belim“, formalizovao je ove plemenske teritorije. U varošima i gradovima, ove granice su manje važne; većina crnih Južnoafrikanaca govori četiri ili pet jezika i lako se razumeju, ali tenzije još uvek postoje. U pivnici ćete i dalje videti Pedije, Conge, Vende, Cvane i Zulue u zasebnim grupama, ali će se okupiti da razgovaraju o fudbalu ili politici. Sport ih povezuje. Jula prošle godine, kada je Zuma nakratko bio uhapšen, njegove Zulu pristalice su napravile haos u njegovom uporištu na istoku zemlje. Zapalili su tržne centre i iza sebe ostavili 324 mrtvih. Šteta je procenjena na više od milijardu dolara.

Plemenske trzavice nisu bile važne ovog vikenda. Nedugo posle ponoći u petak, pre nego što je sunce izašlo nad Indijskim okeanom, Zulu su se spremali da odu na stadion Mozes Mabida, gde se održavalo krunisanje, dok su milioni slavili kod kuće uz tradicionalno pivo umkomboti. Južna Afrika nije bila monarhija od 1961. Tada je bila dominion poput Kanade ili Australije, sa pokojnom kraljicom Elizabetom II kao šefom države. Ali subotnje krunisanje je imalo kraljevskog sjaja. Kraljev premijer i jedan od najvećih političkih veterana Afrike, princ Mangosutu Butelezi, prisustovao je svečanosti sa svoje 94 godine. Došli su i šefovi država, ambasadori i članovi centralne vlade iz Pretorije. Postoji desetak drugih plemenskih kraljeva i kraljica širom zemlje, ali niko ne ume da napravi šou kao Zulu.

Krunisanje je bilo tako uzbudljivo delom i zbog mučnog procesa sukcesije. Kada je otac kralja Misuzulua, Gudvil Zvelitini, umro u martu prošle godine, iza sebe je ostavio 28 dece i šest žena. Kralj Gudvil je u testamentu imenovao Misuzulua za svog naslednika, ali su njegova druga deca osporila tu odluku pred južnoafričkim sudovima. Čekajući subotu, većini Zulua verovatno nije bilo važno ko je od dece pokojnog kralja zaseo na presto. Bilo je vreme da novi čovek povede pleme koje je pobedilo Britance kod Isandlvane. Kralj Misuzulu će postati najveći zemljoposednik Južne Afrike, držeći ogromne teritorije na kojima živi njegov narod. Ali, kao i njegov otac, on neće imati političku moć i neće moći da reši najveći problem u zemlji; dok zvanične brojke navode da je nezaposlenost 34 odsto, privatna istraživanja pokazuju da su brojke daleko veće za crnu omladinu, posebno za one ispod 30 godina. Mnogi prodaju robu pored puta, ali će vam reći da se tako snalaze dok traže pravi posao. Kada se završi još jedna školska godina, hiljade seoske dece će krenuti u grad u potrazi za boljim životom. Malo ko će ga naći.

Štaviše, trećina stanovništva sada živi u uzanom pojasu od 90 kilometara na severu Južne Afrike, uključujući najveći grad Johanesburg i glavni grad Pretoriju. Prošlogodišnji neredi izbili su manje zbog toga što je Džejkob Zuma otišao u zatvor, a više zbog besa koji dolazi sa životom tri ili četiri osobe u kolibi veličine kupatila, bez tekuće vode i možda jednim honorarnim poslom u porodici . I ove nevolje su u subotu zaboravljene. Makar na jedan dan je afričko ratničko pleme bilo na sedmom nebu.

(TheSpectator-ZTP)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *