Norveška: Uhapšen ruski obaveštajac, godinama gradio lažni identitet u Kanadi

Navodni ruski obaveštajni operativac, koga je norveška policija uhapsila prošle nedelje, proveo je godine gradeći svoj lažni identitet u Kanadi, studirajući tamo kao brazilski državljanin, navodi se u izveštajima. Norveška Policijska služba bezbednosti (PST) saopštila je prošle nedelje da je uhapsila Hozea Asisa Đamariju, 37-godišnjeg državljanina Brazila, zbog sumnje da je ušao u Norvešku pod lažnim identitetom. Prema PST-u, Đamarija je zapravo ruski državljanin koji je radio u Norveškoj kao nezvanični obaveštajac (NOC).

Prema norveškim vlastima, Đamarija je radio kao istraživač na Arktičkom univerzitetu u Norveškoj. Poznat kao UiT, univerzitet se nalazi u severnom norveškom gradu Tromsou. Ima svetski ugled u istraživačkom radu, a oko 10 odsto od 17.000 studenata su stranci. Dok je tamo boravio, Đamarija je bio istraživač-volonter za UiT GreyZone, naučni projekat koji proučava savremene hibridne pretnje i ratovanje u sivoj zoni. Čini se da je njegova oblast specijalizacije bila bezbednost na Arktiku.

Kancelarija norveškog državnog tužioca prošlog petka je saopštila da je pravo ime osumnjičenog Mihail Mikušin, i da je ruski državljanin rođen 1978. U izjavi za štampu, predstavnik norveške vlade je rekao da vlasti „nisu sasvim sigurne u njegov identitet“, ali da je jasno da nije brazilski državljanin. Potom je norveški list Verdens Gang sa sedištem u Oslu, u saradnji sa istraživačkim sajtom Bellingcat, izvestio je da je Mikušin vojni obaveštajac sa činom pukovnika u ruskoj vojnoobaveštajnoj službi (GRU). List tvrdi da je Mikušin napustio Rusiju 2006. pod ‘maskom’, odnosno lažnim operativnim identitetom korišćenim u svrhe špijunaže.

Takođe se čini da se Mikušin preselio u Kanadu kako bi izgradio svoju ‘legendu’; ovaj termin se odnosi na skup informacionih i fizičkih artikala koji podupiru špijunsku masku. U to spadaju digitalni profil operativca, biografski detalji, podaci o porodičnom životu, obrazovanju i ličnim interesovanjima koji udahnjuju život lažnom identitetu. Mikušin je 2015. diplomirao političke nauke na Univerzitetu Karlton u Otavi, sa akcentom na međunarodnim odnosima, uz dodatnu diplomu komunikologije. Strateške studije je završio 2018. na Univerzitetu u Kalgariju. Tokom boravka u Kalgariju, čini se da je Mikušin razvio snažno interesovanje za arktičku bezbednosnu politiku. U Tromso se preselio na preporuku svojih kanadskih profesora, koji nisu bili svesni njegovog obaveštajnog zaleđa.

Mikušin/Đamarija će ostati u pritvoru u Norveškoj najmanje četiri nedelje, dok norveške vlasti pripreme dokaze protiv njega. Podsećamo da se ruski obaveštajac Sergej Čerkasov, koji je prošlog leta uhapšen u Holandiji pod imenom Viktor Miler, takođe predstavljao kao državljanin Brazila.

(IntelNews-ZTP)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *