Peter Šijarto: Mađarska vlada želi najmoćniju službu u centralnoj Evropi

S obzirom da Mađarska želi da bude među pobednicima novonastajuće globalne ere, vlada želi obaveštajnu službu koja bi bila jaka u evropskim okvirima i najjača u centralnoj Evropi, rekao je u četvrtak ministar spoljnih poslova Peter Šijarto.

U obraćanju parlamentarnom odboru za nacionalnu bezbednost, Šijarto je rekao da su pandemija, njene ekonomske posledice i promene na međunarodnoj političkoj sceni „temeljno poremetili status kvo u svakoj oblasti“. To je, prema rečima ministra, podstaklo zemlje da se bore za mesto među pobednicima nove ere globalne ekonomije i globalne politike. Kad god se naruši status kvo, sposobnost zemalja da sprovedu svoje interese postaje sve značajnija, rekao je Šijarto. U takvim vremenima, upotreba obaveštajnih službi postaje važnija nego u normalnim okolnostima, dodao je ministar.

U pogledu imenovanja Žolta Bunforda na čelo Informativne kancelarije (IH), mađarske civilne obaveštajne agencije koja se uglavnom bavi prikupljanjem podataka u inostranstvu, Šijarto je rekao da se od kancelarije očekuje zaštita suvereniteta zemlje i proširenje njenog manevarskog prostora. Drugi važan cilj je da IH angažuje više resursa za jačanje konkurentnosti Mađarske i privlačenje više stranih investicija. Šijarto je rekao da je IH prikupila 60 odsto više podataka tokom prošle godine nego u prethodnom periodu, iako su je ometala pandemijska ograničenja. Kancelarija je napredovala i u saradnji sa inostranim partnerima, dodao je ministar.

Na pitanje poslanice Demokratske koalicije Agneš Vadai o slučaju špijunskog softvera Pegasus, ministar je rekao da IH nije kupila softver niti ga je koristila, te da nije bila uključena u pregovore o njegovoj kupovini. Na pitanje Žolta Molnara iz Socijalističke partije o situaciji etničkih Mađara u ukrajinskom Zakarpatju, Šijarto je rekao da je uprkos naporima vlade njihova situacija nepromenjena. Iako Kijev redovno obećava da će bolje tretirati etničke Mađare, iza ovih obećanja obično slede negativni potezi sa njihove strane, rekao je ministar. Upitan o navodima da je ministarstvo spoljnih poslova izdalo vizu prijatelju beloruskog predsednika Lukašenka, Šijarto je rekao da vize odobravaju konzuli po zvaničnim procedurama u koje je „veoma teško“ mešati se politički.

Na pitanje Janoša Štumera iz Jobika i Petera Ungara iz LMP-a da li očekuje strano mešanje uoči predstojećih izbora, Šijarto je rekao da određene zemlje preduzimaju aktivnosti koje bi se mogle protumačiti kao pokušaj mešanja u unutrašnje stvari Mađarske. Navodno je jedna ambasada usmeravala sredstva za podršku mediju sa jasnim političkim opredeljenjem, dok su ambasade drugih zemalja na svojim Fejsbuk stranicama kritikovale politiku mađarske vlade.

(HungaryToday-ZTP, foto: infostart/MTI)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *