Pentagon: Mornarička služba će objaviti zvanične podatke o NLO (video)

Više od decenije, grupa unutar američke mornaričke obaveštajne službe analizira misteriozne događaje na tajnim brifinzima

Uprkos izjavama Pentagona da je raspustio nekada tajni program istraživanja neidentifikovanih letećih objekata, aktivnosti nisu prestale, već su preimenovane i prebačene u kancelariju mornaričke obaveštajne agencije; ovde oficiri i državni zvaničnici nastavljaju da proučavaju susrete vojnih pilota i čudnih vazduhoplova.

Prošlog meseca se pojavio izveštaj Senatskog komiteta u kojem se precizira budžet za nacionalne obaveštajne agencije za narednu godinu. U izveštaju stoji da bi Jedinica za neidentifikovane vazdušne fenomene trebalo da „standardizuje podatke i izveštaje“ o opažanju nepoznatih vazduhoplova, i da će određene nalaze predočiti javnosti za 180 dana, tj. nakon isteka obaveze čuvanja tajnosti.

Iako bi projekat trebalo da ponudi dokaze o letelicama iz nepoznatih svetova, akcenat je ipak na otkrivanju da li neka druga država, posebno potencijalni suparnik, koristi naprednu tehnologiju kao moguću pretnju Sjedinjenim Državama.

Senator Marko Rubio, republikanac sa Floride i predsedavajući Senatskog odbora za obaveštajne poslove, rekao je za mrežu CBS da ga najpre brinu izveštaji o neidentifikovanim letelicama iznad američkih vojnih baza, te da je u državnom interesu da se otkrije ko je za to odgovoran.

On je izrazio sumnju da su Kina ili Rusija ili neki drugi protivnik napravili „određeni tehnološki skok koji im omogućava da sprovode te vrste aktivnosti“.

Njujork Tajms je 2017. otkrio postojanje prethodne jedinice, pod imenom Program otkrivanja naprednih vazdušnih pretnji. Tadašnji vojni zvaničnici su rekli da jedinica i njena sredstva od 22 miliona dolara nisu aktivni od 2012. godine. Međutim, pripadnici ove jedinice su izjavili da je ona ostala u funkciji tokom 2017. i kasnije, što je kasnije potvrdilo i Ministarstvo odbrane.

Program je započet 2007. godine u okviru Vojne obaveštajne agencije, a zatim premešten u kancelariju podsekretara za obaveštajne poslove, koji ostaje odgovoran za njegov nadzor. Koordinaciju sa obaveštajnom zajednicom sprovodi Mornarička obaveštajna služba, kako je i navedeno u predlogu zakona o budžetu. Program nikada nije napušten, ali se malo toga zna o operacijama posle 2017.

Luis Elizondo, prethodni direktor programa i bivši službenik vojne obaveštajne agencije, podneo je ostavku u oktobru 2017, posle deset godina na funkciji. Sada potvrđuje da je nova radna grupa proizašla iz naprednog aeronautičkog programa. „Ne treba se više skrivati u senci“, rekao je. „Jedinica će doneti novu transparentnost.“

Hari Rid, bivši demokratski senator iz Nevade, koji je zagovarao finansiranje ranijeg NLO programa, kaže da veruje u padove objekata nepoznatog porekla i da bi trebalo proučavati pronađene materijale.

„Došao sam do zaključka da postoje izveštaji, neki potkrepljeni, neki ne, da postoje konkretni materijali koje su vlada i privatni sektor imali u svom vlasništvu„, rekao je Rid u intervjuu.

Takođe, Erik V. Dejvis, astrofizičar i konsultant vojnog NLO programa od 2007. godine, kaže da da u nekim slučajevima analiza materijala nije ustanovila njihovo poreklo, što ga je navelo na zaključak da „to nismo mogli sami da napravimo.

Dejvis dodaje da je u martu imao tajni brifing u Ministarstvu odbrane, a u vezi sa pronalažanjem „vozila koja nisu napravljena na Zemlji“. Takođe je u oktobru 2019. imao brifinge u Senatskom odboru za oružane snage, kao i u komitetu za obaveštajne poslove. Predstavnici ovih tela odbili su da komnetarišu sastanke.

Javna fascinacija NLO-om privukla je i predsednika Trampa, koji je u junskom intervjuu rekao da zna „vrlo zanimljive“ stvari o Rozvelu, gradu u Novom Meksiku koji ima centralno mesto u spekulacijama o NLO. Na pitanje da li će odobriti skidanje tajnosti sa informacija o Rozvelu, Tramp je ustuknuo: „Moraću da razmislim o tome“.

(NYT-ZTP)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *