Pentagon: Hakerska grupa MuddyWater radi za iransku bezbednost

Odeljenje Pentagona za sajber bezbednost u sredu je saopštilo da je povezalo hakersku grupu poznatu kao MuddyWater sa iranskom obaveštajnom službom. Američka sajber komanda je identifikovala i softver otvorenog koda koji je hakerska grupa koristila, a čijim otkrivanjem želi da osujeti buduće napade.

MuddyWater je navodno koristio ove alate za pristup globalnim računarskim mrežama. Portparolka sajber komande rekla je da otkrivanje hakerske grupe pruža „širu sliku o tome kako iranski hakeri prikupljaju informacije pomoću malvera. Sajber agencija je opisala MuddyWater kao podizvođača iranskog Ministarstva obaveštajnih poslova i bezbednosti.

Iranska obaveštajna služba prati političke protivnike putem domaćeg nadzora i „nadgleda antirežimske aktiviste u inostranstvu preko svoje mreže agenata smeštenih u iranskim ambasadama”, tvrde službenici sajber komande, pozivajući se na informacije Istraživačke službe Kongresa. Iransko ministarstvo spoljnih poslova u sredu nije odgovorilo na zahtev za komentar.

„Iran ima više timova za sajber špijunažu, sajber napade i informacione operacije,” kaže Sara Džons, glavna analitičarka za sajber bezbednost kompanije Mandiant Inc. Sagovornica dodaje da iranske bezbednosne službe koje podržavaju hakerske grupe uključuju Ministarstvo obaveštajnih službi i Islamsku revolucioanarnu gardu. „Oni ih koriste za kontriranje iranskim protivnicima i konkurentima širom sveta.”

(AlArabiya-ZTP, foto: UPI)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *