Honkong: Razvijen mikrorobot koji plovi kroz krvne sudove i čisti ugruške

Krvni ugrušci uskoro bi mogli da se čiste pomoću mikroskopskih robota sa propelerima nalik šrafovima koji plivaju kroz krvne sudove noseći lekove za uništavanje plaka. Mikrobote su razvili inženjeri sa Kineskog univerziteta u Honkongu, imitirajući repove bakterija poput E. coli. Sićušni robot i njegov propeler pokreću se pomoću spoljašnjeg magnetnog polja, što mu omogućava da se kreće i nasuprot smeru krvotoka.

Testiranje u veštačkoj veni ispunjenoj svinjskom krvlju pokazalo je da je zahvaljujući robotu lek koji se transportuje pet puta efikasniji. Rotor mikrobota, kažu naučnici, pomaže da lek cirkuliše oko mesta zgrušavanja i tako smanjuje rizik od stvaranja velikih fragmenata. Takav rizik postoji kada se koriste lekovi samostalno, ali i kod alternativnog pristupa zasnovanog na kateterima, jer može dovesti do sekundarnih ugrušaka „nizvodno“.

S obzirom da mikroboti teško savlađuju velika rastojanja unutar tela, upozorili su istraživači, metoda je primenjiva na ‘pristupačnije’ ugruške. Studiju su sproveli robotičar Li Žang i njegove kolege sa Kineskog univerziteta u Honkongu. „Njegova spiralna struktura je kao propeler, tako da robot može da isporuči lek od tačke A do tačke B,“ rekao je Žang za New Scientist. „Ako želite da isporučite neku drugu materiju umesto leka, to je takođe moguće. Recimo, terapije zasnovane na matičnim ćelijama, ili lokalizovano zagrevanje za ubijanje ćelija raka.”

Da bi testirali kretanje robota kroz sintetičku venu, Žang i kolege su koristili tzv. ultrazvučno Dopler praćenje, koje meri refleksije zvučnih talasa koji prolaze kroz krv. Pjer Gelat, mašinski inženjer sa Univerzitetskog koledža u Londonu, kaže da je „prikazana sposobnost upravljanja robotom u laboratorijskim uslovima popriličan uspeh“. „Sledeći izazov je primena u kliničkim uslovima i kako do toga doći.“

Pošto je njihova početna studija završena, istraživači sada žele da sprovedu dalja testiranja mikrobota u realističnom okruženju. Cilj im je da dokažu da se njihov patent može bezbedno koristiti u krvnim sudovima živog ljudskog pacijenta. Detaljni rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu ACS Nano.

(DailyTelegraph-ZTP, foto: Getty/Li Zhang)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *