Britanija: PayPal prihvatio plaćanje bitkoinom, kriptovlaute postaju mejnstrim?

PayPal ima dve decenije iskustva u digitalnom prometu i upravlja sa 403 miliona korisničkih naloga. Nakon što je 23. avgusta objavio da će britanskim klijentima omogućiti kupoprodaju četiri kriptovalute, vrednost bitkoina skočila je na tromesečni maksimum. Ali da li će ova odluka, kao i prošlogodišnji sličan potez u SAD-u, učiniti kriptovalute uobičajenim, ili je to samo još jedan trzaj u kratkoj i burnoj istoriji decentralizovanog novca?

Američki klijenti koji su kupili kriptovalute putem PayPala prijavljuju se na servis dvostruko češće od ostalih korisnika, kaže Hose Fernandez da Ponte, menadžer kompanije. „Očekujemo da će digitalne valute dugoročno imati važnu ulogu u platnom prometu,“ dodaje sagovornik. Javno interesovanje za bitkoin i druge kriptovalute svakako raste, ali ih je mali broj korisnika zaista prihvatio. Istraživanje YouGov-a pokazuje da je do avgusta 2019. samo 3 odsto Britanaca posedovalo bilo koju kriptovalutu. Do jula 2021. njhov udeo je porastao na 8 odsto.

Masovna upotreba PayPala daje potencijal za povećanje ovih brojki, ali pristup valuti nije jedini ograničavajući faktor. Ljudi moraju imati i način da ga potroše. Nekoliko velikih kompanija, poput Microsofta i Tesle, počelo je da prihvata bitkoin kao sredstvo plaćanja. I dok nekoliko drugih dobavljača, uključujući bakalnice, kafiće i tehničke radnje, ima sisteme za prihvatanje kriptovaluta, svakodnevno plaćanje u ovom obliku nije nimalo jednostavno.

Korisnici PayPala u Britaniji neće moći da plaćaju robe ili usluge kriptovalutama, već samo da kupuju, štede ili prodaju valutu. Ali u SAD-u kompanija nudi mogućnost povlačenja novca sa tekućeg računa svuda gde se prihvata PayPal. Ovo praktično omogućava stotinama hiljada trgovaca da prihvate kriptovalute bez ikakvih začkoljica ili poslovnog rizika, i prime američke dolare od PayPal-a kao i obično. To je od vitalnog značaja jer trgovci mnogo rizikuju, kaže Kerol Aleksander sa Univerziteta u Saseksu. Kriptovalute su izložene „divljim spekulacijama i širokim manipulacijama“, dodaje analitičarka.

Organizovane grupe mogu da poremete vrednosti kriptovaluta masovnom kupovinom ili prodajom; za razliku od klasičnog sektora finansijskih usluga, nema dovoljno propisa koji bi to zaustavili. Dakle, ako uzmete bitkoin kao direktno sredstvo plaćanja, vrednost može da mu padne pre nego što ga konvertujete. „Ne vidim ovo kao trenutak za masovno usvajanje kriptovaluta. Prvo se treba pozabaviti zloupotrebama tržišta,“ ističe naučnica. Kriptovalute su decentralizovani sistemi bez zvaničnog nadzora, pa je regulaciju teško sprovoditi. Registrovane kompanije koje se bave novim valutama sve češće su predmet istrage. U junu je britanska Uprava za finansijsko poslovanje odlučila da Binance Markets Limited, jedna od najvećih berzi kriptovaluta, mora da obustavi svoje operacije u Britaniji.

Ima još prepreka koje treba prevazići pre nego što se kriptovalute zaista odomaće, uključujući preteranu potrošnju energije, nestabilnost i kompleksnost. Ali mnogi i dalje veruju da tehnologija nudi dovoljno prednosti, poput zaštite od inflacije, anonimnosti i niske cene prometa, da je široko usvajanje neizbežno. Najdžel Grin iz finansijskeog servisa deVere Group smatra da će kriptovalute zameniti tradicionalni novac; iako je taj trenutak još uvek daleko, on kaže da je objava PayPala „još jedan dokaz da su kriptoskeptici na pogrešnoj strani istorije“. „Ovo je veliki korak ka masovnom usvajanju digitalnih valuta,“ kaže stručnjak. „Sve više i više platnih servisa će slediti njihov primer.“

(NewScientist-ZTP, foto: mundissima/Alamy)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *