Južna Afrika: Ispituje se novi soj koronavirusa zbog visoke stope mutacija

Naučnici u Južnoj Africi prate novi soj koronavirusa sa neobično visokom stopom mutacija, čija se učestalost postepeno povećavala poslednjih meseci, saopštio je Nacionalni institut za prenosive bolesti (NICD). Na varijantu poznatu kao C.1.2 prošle nedelje je ukazala Platforma za istraživanje i sekvenciranje KwaZulu-Natal u preliminarnoj studiji koja tek treba da prođe stručnu reviziju.

Iako je većina zabeležnih slučajeva kovida-19 u Južnoj Africi uzrokovana Delta sojem, koji je prvi put otkriven u Indiji, C.1.2 je privukao pažnju naučnika jer je njegova mutacija gotovo dvostruko brža nego kod drugih globalnih sojeva. Njegova učestalost, pak, ostaje relativno niska; pronađen je u manje od 3 odsto sekvenciranih genoma od kada je prvi put otkriven u maju, mada je u međuvremenu skočio sa 0,2 na 2 odsto.

Naučnici iz NICD -a u ponedeljak su rekli da je C.1.2 „prisutan u malom broju slučajeva“ i da je prerano za prognozu njegove dalje evolucije. „U ovoj fazi nemamo eksperimentalne podatke koji bi potvrdili kako novi soj reaguje na antitela,“ rekla je saradnica NICD-a Peni Mur tokom brifinga za novinare. Ali „uvereni smo da će vakcine koje se daju u Južnoj Africi nastaviti da nas štite od teških oblika bolesti i smrti,“ dodala je naučnica.

Do sada je C.1.2 otkriven u svih devet južnoafričkih provincija, kao i u drugim delovima sveta, uključujući Kinu, Mauricijus, Novi Zeland i Britaniju. Međutim, nije dovoljno učestao da bi se kvalifikovao kao „rizična varijanta“, poput visoko prenosivih Delta i Beta sojeva, od kojih se potonji pojavio u Južnoj Africi krajem prošle godine.

Južna Afrika je najteže pogođena država na kontinentu sa više od 2,7 miliona slučajeva kovida-19, od kojih je najmanje 81.830 imalo smrtni ishod. Beta soj je izazvao drugi talas epidemije u decembru i januaru, a zemlja se sada bori sa upornim Delta sojem i trećim talasom, za koji se predviđa da će se preklopiti sa predstojećim četvrtim.

(AFP-ZTP, foto: Chris Allan)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *