Otvorene arhive: Razmere Gadafijeve pomoći IRA-i šokirale britanske službe

Obim libijske podrške Irskoj republikanskoj armiji tokom 1970-ih i ‘80-ih otkriven je nakon objave tajnih dokumenata Nacionalnog arhiva Irske. Usred opsežnih sankcija zbog napada na avion Pan Am-a iznad Lokerbija 1988, libijski lider Moamer Gadafi je u leto 1992. odlučio da otkrije detalje svoje podrške IRA-i, u cilju poboljšanja odnosa sa Britanijom.

Informacije o količini isporučenog oružja uglavnom su bile u skladu sa internim procenama Londona, ali britanski obaveštajci su bili šokirani visinom finansijske pomoći. Saznavši da se radi o cifri od 12,6 miliona dolara u gotovini (današnjih 45 miliona), britanski zvaničnici su priznali da je „Libija dala IRA-i mnogo više novca nego što smo mislili“.

Izveštaj irske policije upućen britanskom Ministarstvu pravde u junu 1992 (deo iste arhive objavljene prošlog utorka), detaljno opisuje isporuke oružja iz Libije u Irsku između marta 1973. i oktobra 1987. Isporučene 1973, a zatim 1985. i 1986, pošiljke su sadržale 1.450 Kalašnjikova, 180 pištolja, 66 mitraljeza, 36 raketnih bacača, 10 raketa zemlja-vazduh, deset bacača plamena, 765 granata, 5.800 kg eksploziva Semtek, 1.080 detonatora, i skoro 1,5 miliona metaka i druge municije.

Pošiljke su prestale u oktobru 1987, kada je Francuska presrela šestu isporuku skladištenu na teretnom brodu MV Eksund. Libija je predala i listu pripadnika IRA-e koji su prošli vojnu obuku u Libiji, iako su to uglavnom bili „pseudonimi koje su članov IRA-e koristili da prikriju svoja putovanja u Libiju“. Zvanični dokumenti, objavljeni nakon obavezne 30-godišnje tajnosti, pokazuju da je Libija prethodno pokušavala da privoli Dablin da pomogne u popravljanju odnosa sa Britanijom. Libijski zvaničnici su 1988. u irskoj ambasadi u Rimu preneli da od „dobrih prijatelja u Irskoj očekuju pomoć pri realizaciji ovog cilja“.

Međutim, irsko ministarstvo spoljnih poslova nije bilo zainteresovano, smatrajući da Libija „pokušava da nas iskoristi kao sredstvo za sticanje međunarodnog ugleda“. Dokumenti takođe otkrivaju da su se irski premijer Čarli Haui i britanski kolega Džon Mejdžor sastali u zgradi vlade u Dablinu u decembru 1991. kako bi pretresli obaveštajne podatke koji su sugerisali da je Libija bila odgovorna za bombaški napad u Lokerbiju. „Nema sumnje da je Libija odgovorna za eksploziju u avionu Pan Am-a… Ali šta da radimo po tom pitanju? Libija je teroristička država,“ rekao je Mejdžor.

Haui je odgovorio da će Dablin podržati bilo koji potez UN-a ili G7, čak i ako bude štetio irskoj ekonomiji. „Nevolja je u tome što je Gadafi lud,“ upozorio je Haui, dok su britanski zvaničnici govorili da je Egipat pokušao da ga „urazumi“, ali bezuspešno. Gadafi je vladao Libijom od 1969. pa sve do svrgnuća i smrti tokom Arapskog proleća 2011. godine.

(MiddleEastEye-ZTP, foto: WorldHistoryDaily)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *