Prognoza: Čak ni drastična smanjenja CO2 neće vratiti klimu u prethodno stanje

Toliko smo daleko odmakli sa klimatskim promenama da čak ni drastično smanjenje nivoa ugljen-dioksida u atmosferi ne bi bilo dovoljno da se meteosistemi vrate u svoje prethodno stanje, prema novoj studiji. Ali istraživanje takođe sugeriše da još uvek imamo ogroman uticaj na to koliko će promene biti ozbiljne.

Kroz simulaciju klimatskih modela, istraživači su posmatrali efekat povećanja nivoa CO2 na 1.468 ppm, četiri puta više od njihovog sadašnjeg nivoa, tokom narednih 140 godina, a zatim su ih resetovali na sadašnje nivoe kroz narednih 140 godina. Zaključak je da se sa opadanjem nivoa CO2, Intertropska zona konvergencije (ITCZ), odgovorna za 32 odsto globalnih padavina, pomera ka jugu, izazivajući trajne promene u stilu El Ninja.

Naučni tim je istakao da ove nepovratne promene u meteosistemima moraju biti uračunate u predviđanje klimatskih promena, zajedno sa uobičajenim prognozama temperatura i padavina na globalnom nivou. „Nemoguće je proceniti složeni klimatski sistem ako se uzmu u obzir samo prosečna globalna temperatura i nivoi padavina kada se kreiraju politike ublažavanja klimatskih promena, kao što je izbacivanje ili smanjenje ugljeničnih isparenja,“ kaže stručnjak za životnu sredinu Jong-Seong Kug sa Univerziteta nauke i tehnologije Pohang u Južnoj Koreji.

Neke ranije studije sugerišu da bi se temperatura i padavine u perspektivi mogle vratiti na svoje sadašnje nivoe, mada tokom nekoliko stotina godina, novo istraživanje pokazuje da kumulativni efekti klimatske promene nisu tako jasni. U nekim delovima sveta klimatske promene bile bi trajne čak i kada bi nivoi CO2 opali, pokazuju najnoviji modeli. Na primer, pokazalo se da bi Severna i Južna Amerika imale porast padavina od 15 odsto, rizikujući još poplava, čak i nakon značajnog smanjenja CO2.

S druge strane, zona Sahela, koja uključuje južnu Evropu i Saharu, doživela bi smanjenje godišnjih padavina za 20 odsto čak i nakon resetovanja nivoa ugljen-dioksida, što bi dovelo do daljeg pustošenja. „Postojeći gasovi staklene bašte imaju trajne efekte na planetu, tako da uračunamo njihove dugoročne uticaje, kao i njihov neposredni efekat na klimatske promene,“ kaže Kug. Pomeranje ITCZ-a će imati značajne i dalekosežne posledice. Recimo, to bi moglo da poremeti Hadlijevu cirkulaciju koja reguliše atmosferu čitave planete (počevši od toplog vazduha koji se diže iznad ekvatora).

Istraživači procenjuju da će ITCZ ostati na južnoj hemisferi nakon porasta CO2, čak i ako nivo CO2 nakog toga opadne. Iako bi se severna hemisfera ohladila sa padom atmosferskog ugljen-dioksida, predviđanja su da cbi južna hemisfera ostala topla, slično vremenskim prilikama u godinama El Ninja. Modeliranje klimatskih promena je izuzetno komplikovano, ali što više podataka imamo, to su bolje pripreme za ublažavanje njihovih posledica. „Naša studija pokazuje da će postojeći efekti CO2 trajati duže nego što se očekivalo, te da će buduće emisije CO2 dovesti do daljih odloženih ili trajnih posledica,“ naveli su istraživači u svom dokumentu.

(ScienceAlert-ZTP, foto: Barcroft Media/Getty)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *