Otkrivena malo poznata kontraobaveštajna služba koja nadzire strance u Rusiji

Istraživački članak Wall Street Journal-a govori o malo poznatoj ruskoj kontraobaveštajnoj jedinici koja cilja strane diplomate na načine koji često „brišu granice između špijuniranja i uznemiravanja“. Između ostalih aktivnosti, ova tajna jedinica verovatno stoji iza niza operacija usmerenih na američke državljane, koje su dovele do hapšenja najmanje trojice od 2018. Među njima je dopisnik WSJ-a Evan Gerškovič (na slici), koji je ranije ove godine postao prvi američki reporter od Hladnog rata koji je uhapšen u Rusiji zbog optužbi za špijunažu.

U članku se naglašavaju aktivnosti Odeljenja za kontraobaveštajne operacije (DKRO), veoma tajne jedinice koja pripada kontraobaveštajnom ogranku ruske Federalne službe bezbednosti (FSB). Veruje se da je DKRO odgovoran za nadziranje aktivnosti stranaca koji žive u Rusiji. Jedinica je podređena Vladislavu Menščikovu, direktoru kontraobaveštajnog odeljenja FSB-a. Pre aktuelnog položaja, Menščikov je bio na čelu Kancelarije za specijalne predsedničke programe, Kremaljske službe koja upravlja i čuva tajne podzemne objekte u ruskim metropolama.

Kako navodi list, DKRO se sastoji od manjih jedinica koje se bave različitim nacionalnostima stranaca koji žive u Rusiji, uključujući diplomate. Njegov prvi i najveći odsek, poznat kao DKRO-1, fokusiran je na Amerikance i Kanađane. Operacije ove jedinice su u poslednje vreme značajno intenzivirane, jer su se odnosi Vašingtona i Moskve pogoršali. Informacije WSJ-a su navodno proistekle iz „desetina intervjua“ sa visokim zapadnim diplomatama u Evropi i SAD-u, američkim državljanima koji su ranije bili pritvoreni i zatvoreni u Rusiji, kao i ruskim analitičarima i novinarima koji sada žive u inostranstvu.

Pored Menščikova, DKRO stoji iza operacija koje su dovele do hapšenja još dvojice Amerikanaca, Pola Vilana (uhapšen 2018) i Trevora Rida (uhapšen 2019), potom optuženih za špijunažu u korist Sjedinjenih Država. Međutim, većina aktivnosti DKRO-a fokusirana je na praćenje aktivnosti stranih subjekata unutar Rusije. To uključuje novinare i diplomate. Mnoge mete DKRO-a bile su podvrgnute kampanjama uznemiravanja i zastrašivanja, tvrdi WSJ. Primeri uključuju praćenje dece diplomata na putu do škole, provaljivanje u rezidencije diplomata radi postavljanja uređaje za snimanje, sabotiranje diplomatskih vozila, pa čak i „gašenje struje u rezidenciji aktuelnog američkog ambasadora“.

List takođe prenosi da su, prema sveočenjima američkog diplomatskog osoblja, ruski policajci koji su postavljeni duž perimetra ambasade Sjedinjenih Država u Moskvi u stvari „prerušeni oficiri DKRO-a“. WSJ tvrdi da je kontaktirao FSB i Kremlj tražeći komentar na ove navode, ali da nije dobio odgovor. List je takođe kontaktirao ambasadu SAD-a u Moskvi i Stejt department, ali su zvaničnici odbili da komentarišu.

(IntelNews-ZTP, foto: WSJ)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *