Misterija plodnosti: Uspešnost vantelesne oplodnje je veća tokom letnjih meseci?

Izgleda da godišnja doba utiču na ljudsku reprodukciju iz za sada nepoznatih razloga. Nova studija sprovedena u Australiji pokazala je da je vantelesna oplodnja (VTO) najuspešnija kada se jajne ćelije uzberu tokom leta. Čini se da nije presudno to kada se zamrznuti embrion prenosi u matericu, već samo kada je prvobitno sakupljen. Ako se jaja ubiraju leti, stopa nataliteta je 31 odsto; ako se jaja sakupljaju u jesen, stopa nataliteta je 26 odsto.

S druge strane, jaja sakupljena zimi i u proleće nalaze se između ove dve stope uspešnosti. Dok su prethodne studije o VTO otkrile da godišnja doba nemaju konzistentan uticaj na transfer embriona, implantaciju, trudnoću ili postotak živorođenih, čini se da je sakupljanje jajnih ćelija nešto drugo. „Većina studija koje istražuju uspešnost vantelesne oplodnje bavile su se transferom svežih embriona…“ objašnjava ginekolog Sebastijan Ledersič iz Memorijalne bolnice Kralja Edvarda. „Stoga je nemoguće odvojiti potencijalne uticaje životne sredine, kao što su godišnje doba i sunčani sati, na razvoj jajne ćelije, implantaciju embriona i početnu fazu trudnoće.“

Istraživači su analizirali podatke sakupljane osam godina i 3.657 prenosa zamrznutih embriona koje je izvršila jedna klinika za lečenje neplodnosti u gradu Pertu. Od svih ovih embriona, oni koji su sakupljeni u danima sa više od 10 sunčanih sati imali su 28 odsto veće šanse za živo rođenje od onih prikupljenih kada je sunca bilo manje od 7 sati dnevno. Međutim, izgleda da sama temperatura dana nije imala uticaja. Istraživanje je rađeno retrospektivno, tako da nije moglo otkriti direktan uzrok i posledicu. Takođe, slična studija iz 2022. za severnu hemisferu otkrila je da su godišnje doba i temperatura u vreme ubiranja jaja značajno uticali na kasniju stopu živorođenosti.

Konkretnije, jajne ćelije sakupljene u Bostonu tokom leta imale su 42 odsto veće šanse da dovedu do živog rođenja od onih sakupljenih tokom zime. Istovremeno, jaja sakupljena tokom najtoplijih dana imala su 34 odsto veće šanse za živo rođenje nego jaja prikupljena tokom najhladnijih dana. Nalazi pokazuju da godišnja doba mogu imati priličan uticaj na funkciju jajnika, iako ne nužno na prijemčivost materice ili na rani razvoj fetusa. Istraživanja se, međutim, ne slažu oko toga da li su temperatura vazduha ili intenzitet sunca važniji sezonski faktor koji utiču na preuzimanje embriona, verovatno preko vitamina D ili proizvodnje melatonina. Možda nije ni jedno ni drugo.

„Moguće je da postoje razlike u aktivnosti, ishrani i načinu života u različitim godišnjim dobima koje bi mogle da uzrokuju uočene razlike u stopi živorođenosti, iako takvi podaci nisu prikupljeni u ovoj studiji,“ priznaju autori. „Takođe je moguće da drugi faktori životne sredine, uključujući zagađivače, mogu uticati na kliničke ishode.“ Iako su mnoga pitanja ostala bez odgovora, imajući u vidu rezultate, istraživači kažu da bi klijenti mogli odlučiti da sakupljaju jaja tokom letnjih meseci, kada ima najviše dnevnog svetla.

(ScienceAlert-ZTP, foto: Chassenet/BSIP)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *