Otkriće: Obrezivanje uzrokuje oštećenje mozga?

Obrezivanje muških i ženskih osoba nije jednako prihvaćeno. Kada se govori o obrezivanju kod žena, onda to civilizovani svet naziva genitalnim sakaćenjem i zlostavljanjem dece, a kada se govori o muškarcima, obrezivanje je širom sveta prihvaćeno kao normalno.

Međutim, naučna analiza je pokazala da obrezivanje može uzrokovati trajno oštećenje mozga, naročito u delovima koji su povezani sa rasuđivanjem, percepcijom i emocijama.

Grupa medicinskih sestara obratila se dr Paulu Tinariju iz Opšte bolnice Kingston u Ontariju (Kanada), kako bi ga obavestile o fenomenu koji su duže vreme posmatrale. Naime, one su uočile da su mnogi novorođeni dečaci, koji su obrezani u bolnici, pretrpeli strašne i mučne bolove. Taj bol je toliko jak da je ponašanje dečaka značajno i trajno izmenjeno.

U cilju provere ove tvrdnje, dr Tinari je inicirao da se mozak dečaka analizira pre i posle obrezivanja, koristeći se metodama PET skeniranja i magnetnom rezonancom. Posmatrali su mozak dečaka, sina jedne od medicinskih sestara, koji je trebalo da bude obrezan. Uvidom u prikupljene podatke, istraživački tim je ustanovio pojavu „značajne traume“ povezane sa postupkom uklanjanja kožice. Promene u mozgu su najviše primećene u limbičkom sistemu, koji uključuje amigdalu, frontalne i slepoočne režnjeve.

obrezz2

Ovi podaci su zatim prosleđeni neurologu, koji ih je analizirao i objasnio da je proces obrezivanja dečaku naneo ekstremnu traumu, i to toliku da su njegovo rasuđivanje, percepcija i emocije potpuno poremećeni. Da bude još gore, naknadni testovi koji su urađeni nedelju i mesec dana kasnije pokazali su da su ove promene bile trajne – mozak obrezanog dečaka se verovatno nikada više neće vratiti u normalu.

Ovi šokantni rezultati su u totalnoj suprotnosti s ustaljenim mišljenjem lekara koji ovaj postupak nazivaju „rutinskim“, navodno sa ciljem da dečaci budu zdraviji.

Studija dr Tinarija još nije zvanično objavljena jednostavno zato što se ne uklapa u medicinske stereotipe, a sam dr Tinari se požalio na svojevrsnu cenzuru unutar medicinske zajednice.

„Naši problemi su počeli kada smo pokušali da objavimo svoje rezultate u relevantnoj medicinskoj literaturi. Svi učesnici u istraživanju uključujući i mene su pozvani pred disciplinsku komisiju bolnice. Rečeno nam je da dokle god je obrezivanje legalno u Kanadi, svaki pokušaj istraživanja negativnih posledica je strogo zabranjen etičkim propisima. Ne samo da nismo mogli objaviti rezultate istraživanja, već smo ih morali i uništiti. U slučaju da smo pokušali odbiti, zapretili su nam hitnim otkazima i pravnim postupcima.“

Druga slična istraživanja su pokazala da se bol od obrezivanja utiskuje u mozak, zbog čega deca postaju generalno osetljivija na bol (Taddio 1997). Obrezivanje može uzrokovati posttraumatski stresni poremećaj (PTSP), depresiju, bes, nedostatak samopoštovanja i probleme sa intimnošću (Boyle 2002).

Osim psihičkih posledica i bola, obrezivanje može imati i fizičke posledice, koje mogu biti i fatalne. Mnogi obrezani dečaci i muškarci pate od sužavanja mokraćovoda što može ometati mokrenje i zahtevati operaciju. Dolazi i do pojave priraslica i sindroma ukopanog penisa, što može dovesti do problema u zrelim godinama u vidu raznih infekcija. Najgora moguća posledica može biti smrt što na žalost nije neuobičajena pojava, jer novorođenče može umreti zbog gubitka krvi ili infekcije.

(foto: Michael Nagle-NYTimes/Redux)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *