Šef nemačke službe: Oko 90 džamija je pod prismotrom

Načelnik nemačke obaveštajne agencije je rekao da je nekoliko desetina džamija pod prismotrom. Federalna agencija za zaštitu ustavnosti, BfV (Bundesamt für Verfassungsschutz), prošle nedelje je održala simpozijum, analizirajući opasnost koja Nemačkoj preti od Islamske države.

“Trenutno je oko 90 džamija sa lokalnim islamskim zajednicama pod prismotrom, i mnoge od njih su dominantno arapskog porekla“, izjavio je u intervjuu direktor BfV-a.

„Zabrinuti smo jer ima još mnogo džamija u Nemačkoj koje takođe moramo da istražimo”, rekao je Hans-Georg Masen za Morgenmagazin.

Masen kaže da su mnoge od spornih bogomolja i okolnih zajednica zapravo tzv. “pozadinske džamije” u kojima samoproglašeni imami okupljaju sledbenike i govorom mržnje ih huškaju na džihad.

Ipak, šef agencije snažno upozorava da se „muslimani i verski ekstremisti ne smeju stavljati u isti koš.“

„Ono što nam potrebno ovde u Nemačkoj jeste koalicija protiv ekstremizma“, nastavlja Masen. „I za to nam trebaju umereni lokalni muslimani koji zajedno sa nama žele da se bore za održavanje ustavnog poretka.“

Što se tiče razloga koji stoje iza preduzetih mera bezbednosti, Masen kaže da je služba istraživala veze lokalnih muslimana sa terorističkom organizacijom „Islamska država”.

„Islamski ekstremizam i džihadizam u Nemačkoj nisu mogući bez al-Kaide i Islamske države“, zaključio je Masen.

U aprilu ove godine, Masen je priznao da su nemačke vlasti potcenile strategije esktremista za ulazak u zemlju.

(DW-ZTP)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *