Orbitalno zagađenje: Svemirska stanica izbacila 2,9 tona baterijskog smeća (video)

Međunarodna svemirska stanica je prošle nedelje postala malo lakša. Orbitalna laboratorija je u četvrtak izbacila paletu istrošenih baterija od 2,9 tona, što je najmasivniji objekat ikada izbačen iz stanice, rekla je portparolka NASA-e Lea Češier.

Očekuje se da će se svemirsko smeće pasti na Zemlju za dve do četiri godine, rekli su zvaničnici agencije u nedavnom saopštenju za medije. U izjavi se takođe navodi da će paleta „bezbedno sagoreti u atmosferi“, ali neki stručnjaci sumnjaju u takav scenario.

„Ovo mi deluje opasno. Objekat je masivan i sabijen, pa je malo verovatno da će potpuno sagoreti,“ napisao je astronom Fil Plejt na Tviteru. „S druge strane, Tiangong-1 je imao 7500 kg, dakle bio je mnogo veći. Ali s obzirom koliko je EP9 napunjen teretom, situacija jeste zabrinjavajuća, ali ne i alarmantna,“ odgovorio je astronom Džonatan MekDauel iz Centra za astrofiziku Univerziteta Harvard.

Tiangong-1 je bila prva kineska prototipska svemirska stanica, koja je imala ljudsku posadu tokom 2012. i 2013. godine. Letelica veličine gradskog autobusa na kraju se srušila u Tihi okean u aprilu 2018. godine. EP9, skraćenica od „Exposed pallet 9“, je nedavno izbačeni teret.

EP9 je na stanicu došao prošle godine japanskim H-II prenosnim vozilom (HTV), u sklopu projekta zamene starih nikl-vodoničnih baterija novim litijum-jonskim baterijama; ova operacija je zahtevala više izlazaka u otvoreni svemir tokom poslednjih pet godina.

Prethodno su stare baterije spakovane u jednokratni HTV, koji ih je isporučio u Zemljinu atmosferu. Ali neuspeh lansiranja rakete Sojuz u oktobru 2018., u kojoj su bili NASA-in astronaut Nik Hejg i ruski kosmonaut Aleksej Ovčinin, poremetio je stanardnu proceduru. (Hejg i Ovčinin su bezbedno sleteli, zahvaljujući bezbednosnom sistemu njihove Sojuz kapsule. EP9 je isporučen devetim i poslednjim HTV-om.)

Tako su i menadžeri svemirske stanice odlučili da izbace stare baterije spakovane u paletu. U četvrtak ujutro, zemaljski kontrolori NASA-inog svemirskog centra u Hjustonu naredili su robotskoj ruci dugoj 17,6 metara da izbaci EP9 u orbitu.

Paleta veličine terenskog vozila je tako pridodata postojećoj gomili svemirskog smeća. Prema Evropskoj svemirskoj agenciji, procenjuje se da je Zemljina orbita zatrpana sa oko 34.000 otpadaka širokih najmanje 10 centimetara i 128 miliona komadića manjih od jednog centimentra.

(LiveScience-ZTP)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *