Opsežna prismotra: Kolumbijska služba godinama špijunirala ruske i kubanske diplomate?

Kolumbijska obaveštajna služba sprovodila je mere  nadzora protiv ruskih i kubanskih diplomata stacioniranih u Kolumbiji između 2016. i 2019. godine, navodi se u novinskim izveštajima koji su se pojavili ove nedelje. Izveštaji tvrde da je kolumbijska Nacionalna obaveštajna uprava (DNI) stajala iza operacija koje su uključivale fizički i elektronski nadzor.

Jedna od operacija je navodno imala šifrovani naziv CATEDRA, a meta su bili visoki službenici ruske ambasade u kolumbijskoj prestonici Bogoti. Pored samih diplomata, agenti DNI su navodno špijunirali i njihove supruge i decu. U nekim slučajevima, agenti DNI su se maskirali u „ulične prodavce“ kako bi špijunirali kuće diplomata. Agencija je takođe postavila elektronske uređaje u hotele širom Kolumbije, posebno u letovalištu Melgar u centralnom delu zemlje, gde je više od deset radnika ruske ambasade bilo na odmoru tokom 2017.

Operacija CATEDRA je navodno uključivala i presretanje komunikacija najmanje dvojice ruskih diplomata. Oni su identifikovani kao Denis Viktorovič Hromov, koji je radio kao drugi sekretar ruske ambasade u Bogoti, kao i Aleksandar Nikolajevič Belousov, koji je krajem 2020. proglašen personom non grata i proteran iz Kolumbije pod optužbom za špijunažu. Kolumbijski mediji su tada objavili da je Belousov razotkriven kao obaveštajni oficir nakon dvogodišnje operacije DNI pod šifrom ENIGMA.

DNI je takođe špijunirao najmanje 10 kubanskih diplomata i drugih članova ambasade Kube u Bogoti, prema istim izveštajima. Operacija nazvana MATIAS ispitivala je navodno „kubansko mešanje“ u politiku Kolumbije, a odigrala se dok je kubanska vlada bila domaćin mirovnih pregovora između tadašnjeg predsednika Huana Manuela Santosa i vođa najvećih militantnih grupa, Revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije (FARC) i Nacionalne oslobodilačke armije (ELN).

Prema izveštajima, DNI je regrutovao radnicu kubanske ambasade, dajući joj uputstva kako da „instalira nadzorne uređaje i izvuče informacije iz zgrade u kojoj su se nalazile glavne mete“. To je DNI-u omogućilo „pristup sigurnosnim kamerama i prostorijama u celoj zgradi“ kubanske ambasade, tvrdi se u izveštajima. Operacije MATIAS i CATEDRA navodno su završene 2019.

(IntelNews-ZTP, foto: Google Maps)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *