Insajderi: Gugl u panici zbog ChatGPT-a, osnivači kompanije imaju novu strategiju

Prošlog meseca, Leri Pejdž i Sergej Brin, osnivači Gugla, održali su nekoliko sastanaka sa rukovodiocima kompanije. Tema: novi čet-bot rivalske firme koji bi mogao da bude prva ozbiljna pretnja Guglovom pretraživaču i poslu vrednom 149 milijardi dolara. Pejdž i Brin, koji nisu provodili mnogo vremena u Guglu otkako su napustili svoje svakodnevne poslove u kompaniji 2019, revidirali su Guglovu strategiju razvoja veštačke inteligencije, tvrde dvojica insajdera koji su upoznati sa sastancima i kojima nije dozvoljen komentar. Odobrili su planove i izneli ideje za ubacivanje više čet-bot funkcija u Guglov pretraživač. I ponudili su savete čelnicima kompanije, koji su postavili AI u centar svojih poslovnih planova.

Povratak osnivača Gugla, na poziv aktuelnog izvršnog direktora kompanije, Sundara Pičaja, ilustruje zebnju koju mnogi Guglovi rukovodioci osećaju u vezi sa veštačkom inteligencijom i famoznim ChatGPT-om. Ovaj čet-bot, koji je pre dva meseca lansirala mala kompanija iz San Franciska OpenAI, zadivio je korisnike jednostavnim objašnjenjima složenih koncepata i generisanjem ideja od nule. Još važnije za Gugl, izgledalo je kao da nudi novi način pretraživanja informacija na internetu. Ova AI tehnologija je izbacila Gugl iz ležišta. Pičaj je proglasio „crveni alarm“, povukavši postojeće planove i pokrenuvši razvoj AI. Gugl namerava da ove godine predstavi više od 20 novih proizvoda i demonstrira verziju svog pretraživača sa čet-bot funkcijama, prema prezentaciji slajdova koje su pregledali Njujork Tajms i dvoje insajdera.

Istovremeno, Alphabet redukuje svoju radnu snagu. Kompanija je u petak saopštila da će otpustiti oko 12.000 radnika nakon masovnijeg zapošljavanja tokom pandemije i zbog strepnje od ekonomske recesije. Otpuštanja su sprovedena „kako bi naši ljudi i uloge bili usklađeni sa najvišim prioritetima kompanije“, naveo je Pičaj u službenoj belešci. „Ovo je trenutak ozbiljne ranjivosti za Gugl,“ kaže D. Sivakumar, bivši direktor Guglovog istraživačkog sektora. „ChatGPT je podigao ulog, rekavši: Evo kako bi moglo da izgleda novo iskustvo internet pretrage.“ Sivakumar dodaje da je Gugl prevazišao prethodne izazove i da bi mogao da primeni svoj AI arsenal kako bi ostao konkurentan. Otkako su se povukli sa svakodnevnih poslova, Pejdž i Brin su imali laissez-faire pristup kompaniji, rekli su insajderi. Oni su pustili Pičaja da vodi Gugl i njegovu matičnu kompaniju, Alphabet, baveći se drugim projektima poput razvoja letećih automobila i humanitarnih akcija.

Njihove posete kancelarijama u Silikonskoj dolini uglavnom su se svodile na proveru tzv. moonshot projekata koje Alphabet naziva „Druge opklade“, kaže jedan od insajdera. Do nedavno, nisu bili mnogo uključeni u rad pretraživača, ali već dugo žele da ubace AI u Guglove proizvode. Gugl je 2014. kupio DeepMind, vodeću istraživačku laboratoriju AI sa sedištem u Londonu. Guglov savet za napredne tehnologije, koji uključuje Džefa Dina, starijeg potpredsednika kompanije, i Kenta Vokera, predsednika za globalne poslove, sastao se manje od dve nedelje nakon debitovanja ChatGPT-a kako bi razgovarao o inicijativama kompanije, navodi se u slajd prezentaciji.

Predstavili su planove za proizvode koji bi trebalo da debituju na konferenciji kompanije u maju, uključujući Image Generation Studio, koji kreira i uređuje slike, i treću verziju Test Kitchen, eksperimentalne aplikacije za testiranje prototipova proizvoda. Gugl ima listu AI aplikacija koje planira da ponudi kreatorima softvera i drugim kompanijama, uključujući tehnologiju za kreiranje slika koja bi mogla da poveća prihode Guglovom Cloud odeljenju. Postoje i alati koji bi pomogli drugim preduzećima da kreiraju sopstvene AI prototipove u internet pretraživačima, pod nazivom MakerSuite, sa dve „Pro“ verzije, navodi se u prezentaciji.

U maju, Gugl takođe namerava da lansira alat koji će olakšati pravljenje aplikacija za Android pametne telefone, pod nazivom Colab + Android Studio, koji će generisati, kompletirati i popravljati kod. Još jedan alat za generisanje i dovršavanje koda, nazvan PaLM-Coder 2, takođe je u izradi. Rukovodioci Gugla se nadaju da će povratiti status kompanije kao pionira veštačke inteligencije. Kompanija je užurbano radila na AI tokom poslednje decenije i već je ponudila malom broju korisnika čet-bot koji bi mogao da parira ChatGPT-u, nazvan LaMDA (Jezički model za dijaloške aplikacije).

Gugl, OpenAI i drugi razvijaju svoju veštačku inteligenciju na takozvanim velikim jezičkim modelima koji se oslanjaju na onlajn informacije, tako da ponekad mogu da sadrže lažne izjave i iskazuju rasističke, seksističke i druge pristrasne stavove. To je bilo dovoljno da kompanije postanu oprezne u pogledu nuđenja ove tehnologije javnosti. Ali nekoliko novih kompanija, poput You.com i Perplexity.ai, već nude mrežne pretraživače koji omogućavaju postavljanje pitanja putem onlajn čet-bota, slično ChatGPT-u. Majkrosoft takođe radi na novoj verziji svog pretraživača Bing koji bi uključivao sličnu tehnologiju, prenosi portal The Information. Pičaj je pokušao da ubrza procedure odobravanja proizvoda, prema saznanjima Tajmsa.

Kompanija je uspostavila brzi proces pod nazivom „Green Lane“, podstičući grupe zaposlenih koji brinu o bezbednosti i etičnosti aplikacija da brže odobravaju predstojeće AI tehnologije. Kompanija će takođe instruisati timove koji razvijaju AI da sprovode sopstvene revizije, i to će „rekalibrisati“ nivo rizika koji je Gugl spreman da preuzme prilikom lansiranja tehnologije, navodi se u prezentaciji. Posledice ovako pojednostavljenog pristupa još uvek nisu sagledive. Prema Guglovoj internoj analizi, njegova tehnologija zaostaje za OpenAI u procenjivanju toksičnih, nasilnih i drugih spornih sadržaja. U svakoj od ovih kategorija, OpenAI je nadmašio Guglove alate.

(TheNewYorkTimes-ZTP)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *