Opsežna anketa: Petina američkih naučnika potvrdila viđenje NLO-a

Novo istraživanje pokazuje da je gotovo petina naučnika prijavila viđenje NLO. Među 1.460 ispitanih naučnika, 19% ispitanika je reklo da su oni ili neko koga su poznavali bili svedoci neidentifikovanog vazdušnog fenomena (UAP), tj. pojave na nebu koje se ne može objasniti. Nalazi otkrivaju da su neki od „najvećih umova zainteresovani da otkriju misterije našeg neba“, a 37 odsto ih je reklo da imaju određeni stepen interesovanja za sprovođenje istraživanja o UAP-u, kako je izvestila britanska novinska agencija SWNS.

Anketu je 2022. godine popunilo 1.460 naučnika sa 133 američka univerziteta iz 14 akademskih disciplina. Kontaktirano je nešto manje od 40.000 akademika (odazvalo se 4 odsto). Učesnici, od kojih su 62 odsto bili muškarci i 80% belci, upitani su o njihovom doživljaju i mišljenju o UAP-ima, kao i o njihovim iskustvima sa njima. Od 14 zastupljenih naučnih disciplina, 10 odsto ispitanika je radilo u političkim naukama, fizici i psihologiji, dok je 6 odsto radilo u inženjerstvu. Dok je 19 odsto reklo da su oni ili neko koga su poznavali bili svedoci UAP-a, 9 odsto je izjavilo da su oni ili neko koga su poznavali možda videli takav fenomen.

Od svih ispitanih, 39 odsto je reklo da ne zna kako da objasni ova viđenja, preneo je SWNS. Međutim, 21 odsto je to pripisalo prirodnim pojavama, a 13 odsto uređajima nepoznate inteligencije. Dok je 36 odsto reklo da je zainteresovano za sprovođenje istraživanja u ovoj oblasti, samo 4 odsto ih je već obavilo. Ono što je mnoge kočilo je nedostatak istraživanja u datoj oblasti, prema anketi. Od svih učesnika, 43 odsto je reklo da bi verovatnije sproveli istraživanje ako bi to prvo uradio neki ugledni naučnik u njihovoj disciplini, dok je 55 odsto reklo da bi verovatno sproveli istraživanje ako bi mogli da obezbede finansijska sredstva.

Autor studije, dr Marisa Jingling, sa Univerziteta Luivil u Kentakiju, rekla je: „Nalazi sugerišu da mnogi američki naučnici iz različitih disciplina smatraju da je učešće akademske zajednice u istraživanju UAP-a važno i da su donekle voljni da se angažuju u istraživanju UAP-a, posebno ako drugi koje smatraju uglednim u svojoj oblasti to učine,“ prenosi SWNS. „Otvorene rasprave o UAP-u među naučnicima omogućile bi veće akademsko učešće u istraživanjima vezanim za UAP,“ dodala je naučnica. Od svih učesnika, 37 odsto je ocenilo značaj daljeg istraživanja UAP-a kao veoma važno ili apsolutno neophodno.

Takođe, 64 odsto smatra da je učešće akademske zajednice u istraživanjima vezanim za UAP veoma važno ili apsolutno neophodno. Dr Jingling je dodala: „Potrebna su dalja istraživanja unutar većih i raznovrsnijih kohorti kako bi se istražili stavovi američkih naučnika prema UAP-u“. Studija je objavljena u časopisu Humanities and Social Sciences Communications, recenziranom akademskom časopisu otvorenog pristupa koji izdaje Nature Portfolio.

(FoxNews-ZTP, foto: Ruiyi Li)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *