„Oni dolaze”: Strani agenti targetiraju australijske privredne resurse?

Strani špijuni ciljaju australijsku rudarsku i poljoprivrednu industriju u pokušaju da pribave osetljive informacije o spoljnoj trgovini i carinskom ratu sa Kinom. U nedavnom intervjuu, direktor australijske službe bezbednosti (ASIO) Majk Burdžis rekao je da niz zemalja pokušava da ukrade poslovne tajne vodećih kompanija u Australiji.

Burdžis je takođe otkrio da je ASIO već koristila nova ovlašćenja koja su joj data u decembru, a tiču se postavljanja uređaja za praćenje na automobile bez sudskog naloga; takođe bi trebalo da upotrebi svoja ovlašćenja za prisilno ispitivanje stranih špijuna. On je upozorio da su domaće izvozne i razvojne kompanije na meti stranih obaveštajnih službi. Australija pokušava da smanji trgovinu sa Kinom nakon što je Peking uveo carine na australijsku robu u vrednosti od preko 20 milijardi dolara.

„Oni dolaze i traže informacije unutar tih industrija,“ naglasio je Burdžis. „Ponekad žele da ukradu intelektualnu svojinu, ali se najviše interesuju za poslovanje kompanija: čime se bave, kako funkcioniše organizacija, kakav je odnos prema odlukama vlade, koliko se australijska vlada brine o njima, itd.“

U svojoj redovnoj proceni bezbednosnih rizika, Burdžis je upozorio da strane špijunske agencije „traže obaveštajne podatke o ključnoj australijskoj izvoznoj, tehnološkoj i istraživačkoj industriji“. Na pitanje novinara o kojim se kompanijama radi, Burdžis nije označio konkretne aktere, ali obaveštajni izvori smatraju dda su glavni ciljevi energetski resursi i poljoprivredni sektor.

Budući da je Australija u dramatičnom trgovinskom sporu sa Kinom, brojne zemlje pokušavaju da se okoriste jer australijske kompanije sada menjaju izvozne destinacije. Kina je prošle godine uvela carine na australijsku robu, uključujući govedinu, ječam, vino i ugalj; povod je bio diplomatski spor oko porekla koronavirusa, brige za ljudska prava i nacionalnu bezbednost.

Burdžis dodaje da ASIO primećuje porast stranih obaveštajnih aktivnosti u domenu australijske izvozne industrije, putem „ljudskih izvora i sajber sredstava“. „Zaista je široko, sve što se izvozi, sve što ide dobro je predmet interesovanja,“ rekao je. „To je izazov za naše službe. Kada saznamo na šta ciljaju, zašto to ciljaju? Koji je njihov motiv?“

Šef službe je prošle nedelje objavio da je ASIO otkrio „špijunsko gnezdo“ obaveštajne agencije koja je regrutovala australijskog službenika sa pristupom vojnoj tehnologiji. Takođe je rekao da će ASIO prestati da koristi termine „islamski ekstremizam“ i „desničarski ekstremizam“, jer je služba svesna osetljivosti takvih etiketa. Umesto toga, ASIO će težiti neutralnim pojmovima poput „verski motivisani nasilni ekstremizam“ i „ideološki motivisani ekstremizam“.

I druge obaveštajne službe odustaju od termina „desnica“ i „islamski ekstremizam“, pre svega unutar sistema Pet očiju. Burdžis kaže da je pre donošenja odluke konsultovao australijske partnere iz Pet očiju – Sjedinjene Države, Kanadu, Novi Zeland i Britaniju.

(SydneyMorningHerald-ZTP, foto: AAP)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *