Novo istraživanje: Smanjena fertilnost muškaraca nakon infekcije covidom-19

Pored dramatičnog broja preminulih od covida-19, stoji i čitava serija medicinskih stanja koja istraživači tek počinju da otkrivaju. Jedna od pojava koja zahteva detaljniju istragu je uticaj virusa na plodnost muškaraca.

Naučnici već neko vreme sumnjaju da novi koronavirus ima potencijal da desetkuje broj spermatozoida. Poslednja istraživanja, zajedno sa ubedljivim dokazima, naglašavaju potrebu za praćenjem reproduktivnog sistema muškaraca kao osetljivom tačkom za prenos koronavirusa.

Istraživači sa Univerziteta Huažong u Vuhanu analizirali su postojeće izveštaje o mehanizmima preko kojih Sars-Cov-2 može da ugrozi reproduktivnu moć muškaraca. Iako nisu potvrdili da je došlo do smanjenja plodnosti, upozorili su da postoje razlozi za takvu mogućnost.

„Postoji potreba za praćenjem muških pacijenata tokom oporavka od covida-19,“ tvrde u svom izveštaju mikrobiolog Ju Tian i reproduktivni biolog Li-kvan Žu. Medicinski istraživači su se neposredno uverili kako Sars-Cov-2 ulazi u naša tela i izaziva nalet destruktivnih imunoloških odgovora.

Prilikom svake infekcije, ključni faktor je ćelijski receptor pod nazivom angiotenzinski konverzioni enzim 2 ili ACE2. Gde god telo koristi ovaj enzim, tu će Sars-Cov-2 sigurno ostaviti traga, dovodeći nekolicinu organa u opasnost. To znači da virus ne utiče samo na naš mirisni i disajni sistem, već i na probavu, krvotok i moždana tkiva.

Istraživačima nije promakla činjenica da je tkivo u testisima još jedna potencijalna meta. Početne studije koje su utvrdile prisustvo virusa u uzorcima semena, upozorile su na potrebu za daljim istraživanjem. Ali nalazi nisu bili dosledni. Istraživanje sprovedeno na prethodniku aktuelnog koronavirusa, Sars-Cov-1, zanemarilo je pitanje ranjivosti testisa, s tim što većina studija nije pronašla nikakav trag virusa unutar tkiva.

Međutim, novi dokazi sugerišu da se tkivo testisa često oštećuje usled infekcije covidom-19. Nedavno objavljena istraga koju su sproveli naučnici sa nemačkog Univerziteta Justus-Libig i iranskog Univerziteta Alameh Tabatabaji eksperimentalno je potvrdila upravo takvu vrstu štete.

Studija je koristila markere upale u uzorcima tkiva 84 muškarca kojima je dijagnostikovan covid-19, uz 105 kontrolnih pregleda. Takođe su procenjivali kvalitet semena i tražili naznake oksidativnog stresa u uzorcima. Zapaljenje i ćelijski stres bili su dvostruko teži kod osoba zaraženih koronavirusom, u poređenju sa zdravim muškarcima.

Štaviše, spermatozoidi zaraženih muškaraca bil su otprilike tri puta sporiji, a i njihov broj je bio daleko niži. „Štetni ćelijski efekti izazvali su niži kvalitet semena i smanjenje plodnosti,“ kaže Bežad Hadžizadeh Maleki, vodeći istraživač sa Univerziteta Justus-Libig. „Iako su su štetne posledice vremenom nestajale, bile su značajno ili abnormalno izraženije kod pacijenata sa covidom-19, pri čemu je ozbiljnost oštećenja srazmerna težini bolesti.“

Šta ovo znači za muškarce koji se oporavljaju od covida-19, nije sasvim jasno, posebno na duži rok. Autori recenzije i eksperimentalne studije zatražili su dodatna istraživanja pre nego što procene kako će se smanjena plodnost odraziti na mogućnost začeća.

S obzirom da se mnoge države sveta već suočavaju sa krizom plodnosti i padom nataliteta, covid-19 bi mogao biti još jedna prepreka. Velike nade se polažu u vakcine kao sredstvo za suzbijanje pandemije u najkraćem roku. Ali čak i ako imunizacija bude optimalno uspešna, ožiljci od koronavirusa ostaće na našim telima i u našoj populaciji još dugo.

(ScienceAlert-ZTP, foto: UPenn)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *