Od Barbadosa do Kenije: Rastući uticaj Kine u zemljama britanskog Komonvelta

U ponedeljak u gradu Bridžtaun, princ Čarls će biti primoran da prisustvuje spektaklu ozvaničenja Barbadosa kao republike koja više neće imati kraljicu za šefa države. Bivša britanska kolonija postala je nezavisna 1966, ali je prošle godine premijerka Mia Motli najavila da će zemlja imati svog predsednika, iako će ostati članica Komonvelta.

Čini se da je odluka delimično doneta pod uticajem Kine. Barbados je potpisao kinesku inicijativu Pojas i put (BRI), dok je u Pekingu otvorena kancelarija za ubrzavanje poslovnih aranžmana. Premijerka Mia Motli rekla je za predsednika Sija da je „veoma preduzimljiv“. Barbados je bio među prvim anglo-karipskim zemljama koje su uspostavile veze sa Kinom, a Peking sada donira milione dolara oružanim snagama ove zemlje. Ali Barbados nije jedina zemlja Komonvelta koja je privukla pažnju Kine. Zapravo, Kina sve više razvija vojne i diplomatske veze sa državama Komonvelta, a njeni instituti za vojnu obuku primaju sve veći broj stranih studenata.

U aprilu, Fiji Times je pisao da su dvojica najviših oficira u zemlji, uključujući v.d. komandanta kopnenih snaga, stekla zvanje magistra vojnih nauka u kineskoj vojnoj instituciji. U Namibiji, Peking je finansirao lokalni Komandno-štabni koledž. Kina nudi sve više programa za obuku vojnika Šri Lanke i udružila se sa vladajućim partijama Južne Afrike, Zimbabvea, Mozambika i Namibije kako bi finansirala ideološku školu Mvalimu Njerere u Tanzaniji; nekadašnji centar za obuku afričkih antikolonijalnih pokreta obučavaće 400 oficira i civila godišnje. U Ugandi je Liderska akademija Olivera Tamboa zapravo „političko-vojna škola“ sa kineskim sponzorstvom. Kina je takođe započela obuku kenijske paravojne Nacionalne omladinske službe.

Druge zemlje Komonvelta koje prolaze kinesku vojnu obuku uključuju Kamerun, Ruandu i Gvajanu. Na Barbadosu, kineska armija daje sve veće donacije oružanim snagama, čiji se pripadnici takođe prijavljuju za kurseve obuke u Kini. Tokom boravka u Kini, vojnici Komonvelta su često zamoljeni da se „javno obavežu“ dajući izjave državnim medijima. Vojnici koje je intervjuisao kineski Global Times 2019. divili su se razvoju Kine i kritikovali stavove Zapada prema Kini i njihovim vlastitim zemljama. Nigerijski mornari koji studiraju u Kini kritikovali su metode SAD-a u borbi protiv Boko Harama i nagovestili da će Kina imati najmoćniju vojsku na svetu do 2050. Vojni programi čak pokušavaju da ubede oficire Komonvelta da su ljudska prava bolje zaštićena u Kini nego na Zapadu.

Afrički studenti u provinciji Henan (foto: Reuters)

U Zimbabveu, koji više nije deo Komonvelta, uticaj Kine je mnogo dublji. Postoje indicije da su kineske veze sa vojskom ove zemlje omogućile Pekingu da utiče na formiranje lokalne vlade. Pre nego što je poveo državni udar kojim je svrgnut Robert Mugabe, Emerson Mnangagva je posetio Kinu, gde mu se pridružio i zimbabveanski general Konstantino Čivenga. Po povratku u zemlju, krenuli su protiv „matorog“ Mugabea. Mnangagva tvrdi da je bio prijatelj sa četiri generacije kineskih lidera; on i Čivenga su prošli vojnu obuku u Kini i povezani su sa njenim poslovnim projektima u Zimbabveu. Nakon što je Mugabe svrgnut, zapadni investitori su dobili šansu da ponovo ulažu u Zimbabve. Ali sada moraju da se prilagode Mnangagvinoj „hibridnoj ekonomiji“, tj. vojno-civilnom projektu koji kontrolišu Kinezi. Bezbednosne snage Zimbabvea nastavljaju sa nasiljem nad civilima, dok se raspravlja o zahtevu zemlje iz 2018. za vraćanje u članstvo Komonvelta.

Zimbabve je možda ekstreman slučaj, ali ostvarivanje stranog uticaja putem vojnog obrazovanja sada standardna praksa Pekinga. Vojni obrazovni programi postoje još od 1950-ih kada je Kina pokušala da utiče na antikolonijalne pokrete širom trećeg sveta. Kineski vojni uticaj je potom izgubio na zamahu, sve do nedavnog zaokreta ka jačem ekspanzionizmu. Države Komonvelta sada šalju sve veći broj vojnika na obuku u Kinu. Budući visoki oficiri studiraju na elitnim institutima poput Nacionalnog univerziteta za odbrambenu tehnologiju u provinciji Hunan.

Kina sve više fokusirana na zemlje koje je Britanija decenijama zanemarivala. Činjenica da se zvanična kancelarija Barbadosa nalazi u neuglednoj uličici blizu Tottenhem Court Road-a sigurno nije doprinela odnosima sa Britanijom. Kineski vojni programi verovatno će imati ozbiljan uticaj na demokratiju i upravljanje zemljama Komonvelta. S obzirom da Britanija obnavlja svoju samostalnu spoljnu politiku, Komonvelt bi morao da se pozabavi promocijom liberalno-demokratskih normi u godinama koje dolaze.

(TheSpectator-ZTP, foto: Reuters)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *