OCCRP se povlači iz Rusije nakon optužbi da je „strana agentura”

Projekat za izveštavanje o organizovanom kriminalu i korupciji (OCCRP) prestaje sa svim aktivnostima u Rusiji, navodi se u saopštenju ove organizacije od 15. septembra. Suosnivač OCCRP-a Dru Salivan kaže da njihovo izveštavanje iz Rusije sada može doneti „više štete nego koristi lokalnim novinarima“.

„To ne znači da ćemo prestati da pišemo o visokoj korupciji u ovoj zemlji. Jednostavno, shvatili smo da će vlada, kao i uvek, kazniti svoje građane zbog saradnje sa nama.” OCCRP kaže da je pozvao osoblje sa boravištem u Rusiji da se preseli u inostranstvo i nastavi da radi za njih. Organizacija takođe nudi otpremnine i pomoć pri pronalaženju novog posla svim radnicima koji žele da ostanu u Rusiji.

Dan pre ovog saopštenja, OCCRP je zajedno sa iStories objavio istraživački tekst o navodnoj „saputnici“ ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova. Kao konzorcijum istraživačkih centara, medija i novinara koji deluju u istočnoj Evropi, na Kavkazu, u centralnoj Aziji i Centralnoj Americi, Projekat je osnovan je 2006.

Grupa je najpoznatija po istraživanju „Panamskih papira“, tj. procurelih finansijskih dokumenata koji su objavljeni 2016, na temu ofšor kompanija povezanih sa političarima poput ukrajinskog predsednika Petra Porošenka, predsednika Azerbejdžana Iljama Alijeva i prijatelja Vladimira Putina. U leto 2021, rusko Ministarstvo pravde označilo je nekoliko novinara OCCRP-a zaposlenih u Rusiji kao „strane agente“.

(meduza.io-ZTP, foto: Natalia Kolesnikova/AFP/Getty)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *