Epilog Projekta Gavran: Bivši američki obaveštajci u službi UA Emirata

Bivši američki obaveštajci koji su radili kao sajber špijuni za UA Emirate priznali su da su prekršili američke zakone o hakovanju i zabrani prodaje osetljive vojne tehnologije nakon sporazumne obustave krivičnog gonjenja. Operativci Mark Bajer, Rajan Adams i Danijel Gerike pripadali su tajnoj jedinici pod nazivom Projekat Gavran, koja je pomagala Emiratima da špijunira političke neprijatelje.

Po nalogu emiratske monarhije, Projekat Gavran je hakovao profile aktivista za ljudska prava, novinara i suparničkih vlada. Optuženici su priznali da su hakovali računarske mreže u SAD-u i izvozili špijunski softver bez potrebne dozvole američke vlade, navodi se u sudskim dokumentima objavljenim u utorak. Agenti i njihovi advokati, kao ni ambasada UAE u Vašingtonu, nisu odgovorili na zahteve za komentar.

U sklopu dogovora sa saveznim vlastima, obaveštajci će morati da plate kaznu od 1,69 miliona dolara i da nikada više ne zatraže američku bezbednosnu propusnicu, što je uslov za pristupanje tajnama nacionalne bezbednosti. „Rent-a-hakeri i oni koji podržavaju takve aktivnosti kršeći američke zakone trebalo bi da budu krivično gonjeni zbog svog kriminalnog ponašanja,“ kaže pomoćnik državnog tužioca Mark J. Lesko. Rojters je otkrio Projekat Gavran 2019, ističući sve učestaliju praksu bivših obaveštajaca koji trguju špijunskim uslugama bez dovoljno nadzora ili odgovornosti.

„Ovo je jasna poruka svima, uključujući bivše radnike američke vlade, koji pomišljaju na trgovinu poverljivim podacima u korist strane vlade ili komercijalne firme,“ rekao je zvaničnik FBI-a Brajan Vorndran, dodavši da „postoji rizik, ali biće i posledica.“ Lori Straud, bivša analitičarka američke NSA koja je radila na Projektu Gavran a zatim postala uzbunjivačica, kaže da je zadovoljna optužnicom. „Istraživačko novinarstvo je bilo ključno za rasvetljavanje ovog slučaja. Pravovremene, tehničke informacije koje su objavljene dale su osnov za pokretanje pravnog postupka.”

Rojtersova istraga je otkrila da je Projekat Gavran špijunirao brojne aktiviste za ljudska prava, od kojih su neki podvrgnuti mučenju. Bivši učesnici Programa kažu da nisu znali da krše zakon jer su im nadređeni garantovali da je američka vlada odobrila posao. Bajer, Adams i Gerike priznali su da su koristili sofisticirano sajber oružje pod nazivom „Karma“ koje je Emiratima olakšalo hakovanje iPhone-a, navodi se u sudskim dokumentima.

Karma je korisnicima omogućila pristup desetinama miliona uređaja i vodila se kao sistem prikupljanja obaveštajnih podataka u skladu sa izvoznim propisima. Međutim, operativci nisu dobili potrebnu dozvolu američke vlade za prodaju softvera Emiratima, saopštile su vlasti. Projekat Gavran je koristio Karmu za hakovanje hiljada meta, uključujući jemenskog aktivistu i dobitnika Nobelove nagrade, kao i voditelja BBC-a.

(Reuters-ZTP)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *