Kanadske obaveštajne službe očekuju napade na elektromrežu

Kanadska agencija za digitalnu odbranu kaže da neprijateljske države imaju planove za remećenje elektroenergetskih mreža u zemlji. U izveštaju Instituta za bezbednost komunikacija (CSE) stoji da druge države verovatno neće namerno ugroziti kanadsku infrastrukturu u odsustvu direktnih neprijateljstava.

Međutim, špijunska agencija navodi da konfliktne zemlje skeniraju kritičnu infrastrukturu Kanade kako bi se „pripremile“ za potencijalne napade, kao i radi zastrašivanja. „Smatramo da određeni akteri stranih država pokušavaju da razviju sajber kapacitete za ometanje snabdevanja električnom energijom u Kanadi,“ navodi se u izveštaju agencije za 2020. godinu. CSE nije povezala takve aktivnosti sa određenim zemljama, ali u pojedinim delovima izveštaja navodi Kinu, Rusiju, Iran i Severnu Koreju kao „najveće strateške pretnje“ kanadskoj digitalnoj bezbednosti.

„Tokom 2019. godine, akteri povezani sa Rusijom skenirali su mreže elektroenergetskih preduzeća u SAD-u i Kanadi. Iranske hakerske grupe ciljale su sisteme industrijske kontrole) u rivalskim državama… Severnokorejski malver pronađen je u IT mrežama indijskih elektrana, a radnici američkih komunalnih preduzeća bili su izloženi kineskim sajber napadima,“ izvestila je agencija, navodeći slučajeve poznate javnosti.

Skot Džons, šef kanadskog Centra za sajber bezbednost, kaže da je međupovezana električna infrastruktura Severne Amerike „jedno od najvećih postrojenja na svetu“. To otežava popravljanje kvarova čak i od prirodnih događaja poput ledenih oluja. Ali kako se „kontrolna tehnologija“ sve više premešta na internet, to je čini ranjivom na sajber napade. „Postoje realne pretnje i aktivnosti koje ciljaju naše sektore u Kanadi i u SAD-u,“ rekao je Džons novinarima. „To su aktivnosti na koje smo upozorili elektrodistribucije širom Kanade, čim smo ih otkrili.“

CSE je, među ostalim obaveštajnim i vladinim agencijama, imao zadatak da čuva savezne izbore 2019. godine od aktivnosti koje dolaze iz ruskih sajber struktura. Poslednji izveštaj ukazuje da su strano mešanje i kampanje uticaja „nova normalnost“, koja će se nastaviti i van izbornog perioda u cilju oblikovanja kanadskog javnog mnjenja.

„U odnosu na neke druge nacije, procenjujemo da su Kanađani niže na listi prioriteta spoljnog uticaja,“ navodi se u izveštaju. „Međutim, kanadski medijski sistem je usko povezan sa onim u SAD-u i drugim savezničkim zemljama, što znači da su Kanađani izloženi onlajn uticajima kao jedna vrsta kolateralne štete.“

(TheStar-ZTP, foto: Plenary Group)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *