Novi materijal za maske može da uhvati i deaktivira čestice koronavirusa

Pandemija kovida-19 očigledno nije gotova, ali kako vreme odmiče, naučnici pronalaze nove načine na koje možemo da se zaštitimo od koronavirusa, uključujući poboljšane maske za lice. Istraživači su razvili novu respiratornu masku sa membranom koja može da uhvati i deaktivira šiljaste proteine Sars-Cov-2. Ovi proteini omogućavaju virusu da uđe u ćelije domaćina kada se nađe u telu.

Testovi su pokazali da skoro 99 odsto ciljanih čestica može da se filtrira pomoću nove maske, dajući korisnicima dodatni sloj zaštite od moguće infekcije. „Ovaj novi materijal može filtrirati virus kao maska N95, ali takođe uključuje antivirusne enzime koji ga potpuno deaktiviraju,“ kaže hemijski inženjer Dibakar Batačarija sa Univerziteta u Kentakiju. „Ova inovacija je još jedan sloj zaštite od Sars-Cov-2 koji može pomoći u sprečavanju širenja virusa.

Nakon što su razvili membranu, istraživači su je testirali koristeći Sars-Cov-2 šiljaste proteine koji su imobilisani na sintetičkim česticama. Membrana je efikasno sprečila da aerosoli veličine koronavirusa prođu, pritom uništavajući šiljaste proteine 30 sekundi od kontakta. Membrana se može podešavati u smislu debljine i poroznosti, ostavljajući mogućnost daljih poboljšanja u budućnosti. To znači da se čestice koje membrane filtrira mogu pažljivo kontrolisati. Prema rečima naučnika, maska sa ovakvom membranom može se koristiti dva sata dnevno, nekoliko dana, bez uticaja na disanje. To znači da maske ne moraju često da se menjaju, tako da manje korišćenih maski odlazi na otpad.

„Razvoj pametnih filtarskih materijala koji hvataju i deaktiviraju čestice virusa u obliku aerosola može značajno doprineti ljudskom zdravlju i bezbednosti radnog mesta,“ naveli su naučnici u objavljenom radu. Zaštitni faktor nove maska veći je od standarda N95, koji provereno može da filtrira 95 procenata čestica. N95 maske imaju tri ili četiri sloja vlakana, plus naelektrisani sloj filtera. Trenutno, maska N95 se najčešće koristi u zdravstvenom sektoru, iako još uvek ima prostora za poboljšanje. Sa svojom novom maskom, istraživači su došli do 98,9 odsto zaštite od čestica aerosola prečnika 100 nanometara (uključujući nosioce Sars-Cov-2).

Ono što istraživači ne kažu je koliko će vremena trebati da se ovaj materijal iz laboratorije pretvori u maske koje možete da kupite. S obzirom na to koliko je efikasan, nadamo se da će stići što pre. „Upotreba respiratornih maski značajno smanjuje širenja virusa, jer je dokazano da se širenje odvija na dva načina: putem kapljica i udisanjem infektivnih aerosola iz vazduha,“ pišu istraživači.

(ScienceAlert-ZTP, foto: engr.uky.edu)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *