Novi izveštaj: Zvaničnici SZO potvrdili verovatni uzrok covida-19

Covid-19 je verovatno prešao na ljude sa slepog miša preko posredničke životinje, zaključila je međunarodna misija u Kini. U izveštaju koji AFP-u dostavljen u ponedeljak, odbacuje se teza o laboratorijskom poreklu virusa. Međutim, izveštaj, koji su izradili međunarodni eksperti Svetske zdravstvene organizacije i njihove kineske kolege, ne nudi konačne odgovore o tome kako je novi koronavirus preskočio na ljude.

Covid-19 je usmrtio preko 2,7 miliona ljudi širom sveta za 15 meseci od kako se pojavio, primoravajući države na epidemijske mere koja su pogodile globalnu ekonomiju. Uoči sastanka sa svetskim liderima, šef UN-a Antonio Gutereš pozvao je na smanjenje duga najsiromašnijim zemljama koje se bore sa ekonomskim posledicama pandemije.

Ekspertski izveštaj o poreklu covida sačinjen je uz velike poteškoće, a kašnjenje publikacije je pojačalo diplomatske prepirke koje su blokirale pokušaje SZO-a da pošalje stručnjake u Vuhan, grad u kojem je počela pandemija. Tim je najzad stigo 14. januara, više od godinu dana nakon pojave prvih slučajeva zaraze.

Stručnjaci smatraju da virus Sars-Cov-2 izvorno potiče od slepih miševa. Autori izveštaja su ispitivali scenario da je virus direktno skočio na ljude, ali pritom nije odbacio druge teorije. Teorija zvaničnog Pekinga da virus uopšte nije poreklom iz Kine, već da je uvezen u smrznutoj hrani, ocenjena je „mogućom“, ali vrlo malo verovatnom. Tvrdnje koje je zastupala administracija bivšeg predsednika Donalda Trampa, da je virus pobegao iz istraživačke laboratorije, ocenjene su kao „krajnje neuverljive“.

U međuvremenu je generalni sekretar UN-a Gutereš predložio „novi mehanizam dugovanja“ koji omogućava razmenu duga, otkup i poništavanje, kako bi se pomoglo siromašnijim zemljama. U virtuelnom obraćanju desetinama svetskih lidera, on je rekao da je pandemija gurnula svet na „ivicu dužničke krize“ i da zahteva „hitnu akciju“. „Moramo da promenimo pravila“, rekao je Gutereš, dodajući da je pandemija „uništila živote“ miliona žena i devojaka i zaustavila napredak ka rodnoj ravnopravnosti.

Zvaničnici Bele kuće su rekli da će 90 odsto odraslih biti spremno za anti-kovid injekcije u roku od tri nedelje. Međutim, Bajden je u televizijskom obraćanju upozorio zemlju, koja ima najveći broj umrlih na svetu,  da „naš posao još uvek nije gotov. Bitka protiv covida-19 daleko je od pobede.“ On je osudio bezobzirno ponašanje građana koji se odupiru merama socijalne distance.

Prema novim zvaničnim podacima iz Meksika, registrovano je 294.287 smrtnih slučajeva od covida-19, što je znatno više od prethodno zabeležnih brojki, i postavlja zemlju na treće mesto, iza Brazila i SAD-a. U ponedeljak su građani Britanije pohrlili u bazene i parkove kako bi uživali u vraćenim slobodama, nakon što je vlada dozvolila manja okupljanja i sportske aktivnosti.

„Nismo plivali od 5. januara, pa smo bili srećni što smo se ponovo u vodi,“ rekla je plivačica Džesika Voker za AFP na londonskom bazenu. Zemlja takođe priprema fudbalsku utakmicu polufinala FA kupa u aprilu, koja će poslužiti kao test za održavanje drugih masovnih događaja.

Kompanija Johnson & Johnson najavila je ugovor sa Afričkim fondom za akviziciju vakcina (AVAT) koji će čitavom kontinentu doneti olakšanje. Sa podružnicom J&J-a, Janssen Pharmaceutica, AVAT ima početni ugovor za isporuku 220 miliona doza do kraja ove godine. Sa već dobijenom dozvolom EU, američka kompanija kreće sa isporukama evropskim zemljama od 19. aprila. Unija značajno zaostaje za Britanijom u davanju vakcina.

Rast broja zaraženih u Nemačkoj naveo je kancelarku Angelu Merkel da oštro kritikuje šefove federalnih jedinica, uključujući i svoje partijske kolege, jer nisu dosledno sprovodili mere. U susednoj Francuskoj, predsednik Makron će ove nedelje verovatno najaviti nove mere, nakon što delimična regionalna zaključavanja nisu uspela da spuste broj kritičnih pacijenata ispod nivoa drugog talasa. Takođe u ponedeljak, proizvođači ruske vakcine Sputnjik V postigli su dogovor sa kineskom firmom za proizvodnju više od 60 miliona doza, pozivajući se na „porast potražnje“.

(AFP-ZTP, foto: AP)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *