Britanski general: Kina može da prisluškuje svaki telefonski razgovor

Kineska tehnologija je toliko napredna da može da presretne bilo koji poziv mobilnim telefonom širom Velike Britanije, otkrivaju obaveštajni izvori. Špijuni mogu da prisluškuju presretanjem satelitskih i kablovskih komunikacija, iako nisu bazirani na britanskom tlu.

Uzbunu zbog špijunskih kapaciteta Kine prvi je podigao britanski visoki oficir general Lord Danat. On je upozorio da kineski agenti mogu da slušaju bilo koji nekodirani poziv između britanske vojske i državnih zvaničnika. Istovetan rizik postoji i za vodeće privrednike i medije ukoliko se nađu na meti špijuna.

Prema bivšem vojnom obaveštajcu, „Kina ima vrlo sofisticirane kapacitete kada je u pitanju prisluškivanje telefona. „Vojska pretpostavlja da njihovi pozivi, ako nisu šifrovani, mogu biti presretnuti, i bez obzira koliko ti razgovori delovali bezazleno, oni mogu imati obaveštajnu vrednost.

„Termini sastanaka, imena sagovornika, datumi, vremena i mesta – kada se sve to unese u opštu obaveštajnu sliku, uporednom analizom se mogu steći dragocene informacije. A to znači da se ista metodologija može primeniti na bilo kog građanina.“

Lord Danat, koji je 2006. postao šef Generalštaba, nedavno je upozorio da kineski obaveštajci prisluškuju britanske građane već pet do deset godina. Ona kaže da „svaki privatni razgovor bilo kog lica sa stranim državljanstvom ili vojnom zaleđinom Kinezi verovatno slušaju.”

„Kinesko prisluškivanje traje već duže vreme. Kada pričamo o industrijskim tajnama, malo toga je zaista ostalo skriveno. Uveren sam da Kinezi mogu da prisluškuju kad god požele. Dakle, ono što smo ranije smatrali tajnim i poverljivim, u budućnosti moramo odbaciti kao nerealnu pretpostavku.“

General se oglasio nakon što je vlada prošle nedelje rekla da želi da ima pozitivan odnos sa Kinom, uprkos tome što azijska država predstavlja bezbednosnu pretnju.

(Mirror-ZTP, foto: Chris Winter/REX)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *