Novi izum: Mikrorobot može da locira i uhvati pojedinačne ćelije (video)

Najnoviji delić genijalnosti iz oblasti robotike je sićušni mikromotor koji može da identifikuje, uhvati i transportuje pojedinačne ćelije. Ovo je ozbiljan inženjerski podvig koji bi mogao da nađe primenu od medicine do prečišćavanja vazduha. Važno je da i električno i magnetno polje mogu da kontrolišu mašinu, pri čemu će potonje biti od vitalnog značaja ako mikroskopski robot bude ubačen u ljudsko telo, što njegovi izumitelji upravo i nameravaju.

Bot se kreće od 5 do 27 mikrometara u prečniku i napravljen je od specijalno projektovane polistirenske sfere obložene provodljivim materijalima poput hroma, nikla i zlata. „Sposobnosti mikrobota da se samostalno kreće inspirisan je biološkim mikroplivačima, kao što su bakterije i spermatozoidi,“ kaže mašinski inženjer Gilad Josifon sa Univerziteta Tel Aviv u Izraelu. „Ovo je inovativna oblast istraživanja koja se brzo razvija, sa širokim spektrom upotrebe.“

Ovaj mikromotor ima impresivnu listu mogućnosti. Može da se kreće od ćelije do ćelije, da identifikuje različite tipove ćelija, da razlikuje zdrave od umirućih ćelija, da transportuje ćelije i primeni lekove ili određeni gen na ćeliju. Istraživači su koristili bot za hvatanje pojedinačnih krvnih zrnaca, pojedinačnih ćelija raka i jedne bakterije. Još nije testiran u ljudskom telu, ali to je jedna od oblasti u kojima može biti efikasan. Zahvaljujući načinu na koji oseća status ćelije putem električnih signala, mikromotor bi mogao da pomogne u određenim tretmanima kancera.

„Naš novi izum značajno unapređuje tehnologiju u dva glavna aspekta: hibridni pogon i navigacija pomoću dva različita mehanizma, električnog i magnetnog,“ kaže Josifon. „Povrh toga, mikrobot ima naprednu sposobnost da identifikuje i uhvati jednu ćeliju za lokalno testiranje ili preuzimanje i transport do spoljnog instrumenta.“ Jedna od oblasti u kojoj novi robot ima veliki potencijal je analiza pojedinačnih ćelija. Naime, naučnici mogu posmatraju ponašanje i svojstva ćelija u izolaciji, umesto u većem biološkom organizmu. Možete da zamislite grupe ovih mikromotora kako isporučuju lekove unutar tela ili čiste zagađivače u prirodi, mogućnosti su ogromne.

Novi pronalazak bi takođe mogao biti od pomoći kod tečnih biopsija, kažu istraživači, odnosno u situacijama kada je potrebno uzorkovati i analizirati krv ili drugu vrstu telesne tečnosti. „Ovo istraživanje je sprovedeno na biološkim uzorcima u laboratoriji za in-vitro testove,“ kaže Josifon, „ali namera je da se u budućnosti razviju mikroboti koji će raditi unutar tela, na primer, kao efikasni nosači lekova koji se mogu precizno navoditi do cilja.“

(ScienceAlert-ZTP)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *