Nova lica: Političari reformskog usmerenja preuzeli vlast u Bugarskoj

Bugari su tokom 2021. tri puta izlazili na parlamentarne i jednom na predsedničke izbore. Svojim glasovima su okončali 12-godišnju dominaciju Bojka Borisova, bivšeg telohranitelja, za čijeg mandata su plate rasle, stanovništvo se smanjivalo, a korupcijske afere se umnožavale. Ali tek je ove nedelje nova koaliciona vlada najzad preuzela vlast. Na političku scenu su stupili „momci sa Harvarda“.

Kiril Petkov (41), i Asen Vasilev (44), preuzeli su funkcije premijera i ministra finansija, nakon prethodnog ućešća u privremenoj vladi. Obojica su studirali na Harvardskoj poslovnoj školi, i nakon povratka u zemlju postali uspešni preduzetnici. Ali to nije jedini razlog zašto ih zovu „Harvardi“. Naime, 2008. u Sofiji su otvorili obrazovni centar povezan sa matičnom školom, nudeći kurseve o ekonomskoj strategiji i konkurentnosti. Mnogi njihovi diplomci su već poslanici nove koalicije ili će preuzeti delove administracije. U septembru su njih dvojica osnovali stranku pod nazivom Nastavljamo promene, radeći ono što su započeli kao privremeni ministri. Na poslednjim izborima, održanim 14. novembra, stranka je bila prva, osvojivši skoro 26% glasova; nakon toga im je trebalo dobrih mesec da sastave koaliciju.

Bugarska je najsiromašnija zemlja EU, ali dvojac sa Harvarda kaže da tako ne mora biti. „Bugarska nije siromašna zemlja,“ decidan je Vasilev, već je „brutalno opljačkana“. Petkov kaže da je prema ekonomskim modelima koje su predavali, Bugarska imala sve preduslove (lokacija, EU članstvo, pristojan obrazovni sistem) da ostvari „izvanredne stope rasta“. Umesto toga, zemlja je stagnirala zbog korupcije i lošeg upravljanja. Petkov kaže da su se nadali da će se pojaviti novi lider za koga bi radili kao eksperti. Pošto se to nije dogodilo, rekli su, „ok, hajde da to uradimo sami!“

Kada je imao 13 godina, porodica Petkov je emigrirali u Kanadu. Kiril je tamo stekao obrazovanje iz oblasti finansija i počeo da radi za kompaniju Mekejn, kanadskog prehrambenog giganta. Ali njegove ambicije su išle dalje od proizvodnje čipsa. U svojoj prijavi za Harvard 2005. napisao je da želi da bude ministar finansija Bugarske. Po završetku studija, prikupio je novac za otvaranje maloprodajnog centra nadomak Sofije; potom je investirao u opremu za uklanjanje ptica sa puteva, a zatim u probiotike. Petkov i Vasilev donedavno nisu bili poznati najširoj bugarskoj javnosti, ali svakako nisu političke novajlije. Vasilev je nakratko bio ministar ekonomije 2013; Petkov je dugo zastupao zelene politike i našao se u vestima 2018. kada je odleteo u Nepal u pokušaju da pronađe nestalog bugarskog planinara.

Ognjan Georgiev, urednik biznis portala Kapital Insights, kaže da ga ovaj dvojac podseća na partnerstvo Tonija Blera i Gordona Brauna u Britaniji 1990-ih. Novinar kaže da je Petkov „energičan, otvoren, optimističan i jako harizmatičan, te da želi da bude zaštitno lice nove vlasti“, dok je Vasilev rezervisani i promišlljeni deo tandema.

Vesela Černeva iz Evropskog saveta za spoljne odnose upozorava da dvojac mora da deluje brzo da bi postigao rezultate, posebno u borbi protiv korupcije, jer popularnost stečena na talasu novosti i optimizma može brzo da ispari. Oni bi morali da isporuče brze i vidljive kazne za korupciju, kaže Černeva, a to je lakše reći nego učiniti. Državni tužilac, kojeg nova vlada ne može legalno da smeni, čovek je starog režima. Zaista, sve bugarske institucije i većinu medija vode ljudi lojalni Borisovu i njegovim saveznicima. Ekipa bivšeg premijera je ispala iz igre, ali svakako nije ostala bez moći i uticaja.

Mnoge članice EU žele da Bugarska ukine veto na pristupne pregovore Severne Makedonije, nakon spora koji je izbio oko jezika i istorijskog identiteta. Petkov kaže da ima to u planu, ali da će mu trebati vremena. Njegov prvi zadatak je, kako kaže, da stavi tačku na prećutni sporazum prema kojem je EU tolerisala korupciju u Bugarskoj sve dok Bugarska nije pravila probleme poput Mađarske.

(TheEconomist-ZTP, foto: TVEvropa)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *