Niske frekvencije: Mogu li ultrazvučni talasi da podmlade umiruće ćelije?

Nalazi sugerišu da bismo možda mogli da podmladimo stare ljudske ćelije izlažući ih niskofrekventnim ultrazvučnim talasima koji obnavljaju proces deobe u starim ‘zombi’ ćelijama koje oštećuju okolna tkiva, izazivajući disfunkciju i bolest. Istraživanje na starijim jedinkama miševa otkrilo je da su njihove starije ćelije ojačale što je životinjama omogućilo da trče brže i dalje; navodi se i da je tretman izlečio pogrbljena leđa jedne životinje nakon početnog pogoršanja. Nalazi pokazuju potencijal za otklanjanje staračke slabosti, a planira se i kliničko ispitivanje bezbednosti ove tehnike i mogućnosti suzbijanja bolesti povezanih sa starenjem.

„Dva puta smo ga tretirali ultrazvukom i vratio se u normalu. Mislim da ‘podmlađivanje’ nije prejak termin,“ rekao je autor projekta prof. Majkl Šic sa Univerziteta Teksasa. Zombi ćelije se akumuliraju u telu nakon prestanka njihove deobe, i kada se to dogodi, one mogu da luče toksine koji izazivaju upalu i oštećenja drugih ćelija i okolnih tkiva. Ovo je povezano sa mnogim staračkim bolestima poput Alchajmera i artritisa. Većina istraživanja traži načine za ispiranje mrtvih ćelija, međutim ova studija je jedna od prvih koja pokazuje da oštećene, mrtve i umiruće ćelije mogu biti oživljene.

Istraživači sa Univerziteta Teksasa su otkrili da male doze ultrazvučnih talasa podstiču umiruće ćelije ljudi i majmuna da nastave proces deobe i prestanu da proizvode sekret koji kontaminira zdrave ćelije. Nakon otprilike 15 podela, ćelije ljudske kože obično počinju da se troše, ali istraživači navode da su posmatrane ćelije dostigle 24 deobe bez vidnih oštećenja. Miševi su bili do pola potopljeni u toplu vodu jer ultrazvučni talasi gube manje energije putujući kroz vodu nego kroz vazduh. Korišćena frekvencija bila je manja od 100 kiloherca, što je daleko ispod frekvencije od 2.000 koja se koristi za medicinsko snimanje. Nakon tretmana, primećeno je da životinje bolje prolaze na fizičkim testovima u poređenju sa netretiranim jedinkama. Pored toga, fluorescentne boje su korišćene za osvetljavanje staračkih ćelija, otkrivajući smanjenje njihove koncentracije u bubrezima i pankreasu.

Iako je potreban dodatni rad na definisanju ultrazvučnih parametara i mehanizmu podmlađivanja ćelija, moguće biološko objašnjenje je da ultrazvučna terapija fizički menja ćelije i reaktivira unutrašnji sistem za odlaganje otpada koji podbacuje u staračkim ćelijama. „Ispitujemo sve aspekte procedure kako bismo videli da li zaista funkcioniše,“ objašnjava prof. Šic. „Mnogi aspekti ovog otkrića još uvek su misteriozni,“ dodaje profesor. U drugim studijama su korišćene više ultrazvučne frekvencije pokazujući poboljšanja u pamćenju, a trenutno se ispituju efekti na kognitivne funkcije osoba sa Alchajmerovom bolešću. Planira se još jedno ispitivanje koje će tretirati osobe sa osteoartritisom i dijabetičkim ulkusima stopala.

Potrebno je odrediti parametre primene ove metode na ljudima jer naše kosti i pluća blokiraju prenos ultrazvuka. Iako se ultrazvuk decenijama koristi u medicini, svaka terapija koja podstiče deobu ćelija mogla bi da poveća rizik od kancera, ali prof. Šic tvrdi da njegov tim nije video naznake takve patologije. Kao i sve što pročitate na internetu, ovaj članak ne treba tumačiti kao medicinski savet; potrebno je da razgovarate sa svojim lekarom o svim mogućim posledicama ovakvog tretmana.

(WorldHealthNet-ZTP)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *