Nevolje Ukrajinaca sa nemačkim tenkovima su velika neprijatnost za Berlin

Evropski i svetski mediji su izvestili da je Ukrajina odbila pošiljku nemačkih tenkova Leopard 1 na osnovu procene da su tehnički neispravni i da ukrajinski inženjeri nemaju veštine i obuku da ih poprave.

Na sramotu Nemaca, ovo je drugi put da Ukrajina odbacuje isporuke nemačkog naoružanja. Kada je u Ukrajinu stiglo prvih deset tenkova, kao deo kontingenta od ukupno 110 Leoparda 1 koje je Berlin pristao da isporuči Kijevu, i za njih je utvrđeno da nisu pogodni za raspoređivanje na liniji fronta. Ovakav stav je preovladao uprkos očajničkoj potrebi za oružjem koje bi probilo ruske odbrambene linije, koje se odupiru slavljenoj ukrajinskoj kontraofanzivi koja napada u pravcu juga prema Azovskom moru.

Nemački inženjeri koji su u Poljskoj pregledali najnoviju seriju Leoparda namenjenih Ukrajini, složili su se da im je potrebna dorada pre nego što budu spremni za terenske operacije. Ali iako je Kijev obučio vojnike za upravljanje tenkovima, nedostaju im rezervne posade za poslove održavanja. Uočeni, ali neprecizirani nedostaci Leoparda pokrenuće ozbiljnu diskusiju u Berlinu, koji je nevoljno pristao da pošalje svoje tenkove u Ukrajinu. Odluka je doneta tek nakon duge i ljutite debate o moralnoj opravdanosti raspoređivanja tenkova na mestu gde su nemački Panceri poslednji put bili u akciji 1941. tokom Hitlerove invazije na Sovjetski Savez.

Pre osamdeset pet godina, nemački tenkovi su bili pojam terora kada su predvodili nacističko osvajanje Poljske i zapadne Evrope koristeći taktiku Blickriga. Probijajući odbranu kao buldožerom, ostavljali su pešadiji da počisti teren iza njih. Iako je Britanija izmislila moderne tenkove u Prvom svetskom ratu, vojska nije uspela da ih mehanizuje i razvije nakon rata; to je pak uspelo nacističkoj Nemačkoj pod generalima poput Romela i Guderijana, koji su oklopna vozila pretvorili u pobedonosno ratno naoružanje.

Dizajn nemačkih tenkova kulminirao je sklapanjem čuvenog i strašnog Tigra 1, teškog tenka sa oklopom debljine 100mm koji je zadavao strahovite udarce svojim topom od 88mm. Sejao je strah gde god je bio raspoređen, od pustinja severne Afrike, preko polja Normandije, do stepa Rusije i Ukrajine. Ironično, imajući u vidu trenutni sukob, Tigar je našao svog takmaca u sovjetskom tenku T34 – nesofisticiranom, ali teškom oklopniku, dizajniranom da savlađuje najteže terene na kojima se Tigar često kvario iil ostajao zaglavljen.

Ako Ukrajincima nedostaju veštine i osoblje neophodno za upravljanje Leopardom 1, verovatno će se suočiti sa još ozbiljnijim problemima u rukovanju naprednijim Leopardom 2. Postavlja se pitanje da li su nemački dizajn i konstrukcija tenkova postali suviše složeni i sofisticirani za njihovo dobro. Dok se ukrajinska kontraofanziva usporava i zaustavlja usled sve lošijeg jesenjeg vremena, izgleda da nemački tenkovi neće uskoro priteći u pomoć.

(TheSpectator-ZTP, foto: Eckehard Schulz/AP)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *