Neobična pojava ružičastog leda u Alpima (video)

Naučnici u Italiji istražuju misterioznu pojavu ružičastog glečerskog leda u Alpima, pripisujući uzrok algama koje ubrzavaju efekte klimatskih promena.

U toku je rasprava o tome odakle potiču alge, mada Bjađo di Mauro iz italijanskog Nacionalnog istraživačkog saveta tvrdi da ružičasti sneg na delovima glečera Presena verovatno potiče od iste biljke koja je pronađena na Grenlandu.

„Alga nije opasna, ona je prirodna pojava koja se javlja tokom prolećnog i letnjeg perioda na srednjim geografskim širinama, ali i na polovima“, kaže Di Mauro koji je ranije proučavao alge na glečeru Morterač u Švajcarskoj.

Biljka poznata kao Ancylonema nordenskioeldii prisutna je u takozvanoj Tamnoj zoni Grenlanda, gde se led takođe topi. Led obično odbija više od 80% sunčevog zračenja nazad u atmosferu, ali kada se alge pojave one potamne led tako da on upija toplotu i brže se topi.

Više algi se pojavljuje kako se led brže topi, što im daje neophodnu vodu i vazduh, te dodaje crvene nijanse belom ledu na Paso Gaviji, nadmorske visine od 2.618 metara. „Sve što potamnjuje sneg uzrokuje njegovo topljenje, jer se ubrzava upijanje sunčeve radijacije„, rekao je Di Mauro.

„Pokušavamo da izmerimo druge uticaje, osim ljudskog, na pregrejavanje Zemlje“, izjavio je Di Mauro, napominjući da prisustvo planinara i žičara takođe može uticati na alge.

Turisti koji posećuju glečer žale se na posledice klimatskih promena. „Pregrevanje planete jeste problem, ali poslednje što nam je trebalo su alge“, rekla je turistkinja Marta Durante. „Nažalost, pravimo nepovratnu štetu. Mislim da smo već prešli tačku posle koje nema povratka.“

Elisa Pongini iz Firence kaže da oseća kako nam Zemlja „vraća sve što smo joj učinili”. „2020. je posebna godina, dogodile su se užasne stvari. Atmosferske pojave se pogoršavaju, klimatske promene su sve očiglednije.“

(sciencealert-ZTP, foto: AFP/Getty)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *