Nemačka: Zaposleni koji rade od kuće da plate veći porez?

Zaposlene koji nastave da rade od kuće nakon pandemije trebalo bi oporezivati za tu privilegiju, a prihode koristiti za pomoć slabije plaćenim radnicima, navodi se u novom izveštaju Dojče banke.

Ekonomisti Deutsche banke predložili su da zaposleni plaćaju porez od 5% za svaki dan rada od kuće. Oni tvrde da takva mera ne bi oštetila prosečnog radnika, jer već štedi na putnim troškovima, ishrani i radnoj odeći. U izveštaju se takođe navodi da bi porez mogli da plaćaju poslodavci koji svojim radnicima ne obezbede stalno nameštenje.

Izveštaj istraživačkog odeljenja nemačke vodeće banke je izračunao da bi se takvim porezom moglo prikupiti 49 milijardi dolara godišnje u SAD-u, 20 milijardi evra u Nemačkoj i 7 milijardi funti u Velikoj Britaniji. Novac bi mogao da se koristi za subvencije slabije plaćenim radnicima koji nisu u mogućnosti da posao obavljaju od kuće.

„Rad od kuće će biti deo ‘nove normalnosti’ i nakon pandemije,” kaže Džim Rid, šef za kreditne strategije i tematska istraživanja u Dojče banci. „Naša računica kaže da bi prikupljeni iznosi mogli da pokriju subvencije radnicima sa niskim primanjima, jer nisu u mogućnosti da rade na daljinu i pripadaju ‘staroj ekonomiji’ koja nosi više zdravstvenih rizika,“ rekao je Rid.

Koronavirus je drastično podigao popularnost rada na daljinu, iako je takav rad bio u porastu i pre pandemije, kaže strateg Dojče banke Luk Templeman. „Godinama nam je potreban porez na rad od kuće, sada je to samo postalo očigledno“, dodaje Templeman.

„Veliki deo radništva se odvojio od kontakata licem u lice, ali i dalje ostvaruje punu ekonomsku aktivnost. To znači da daljinski radnici manje doprinose infrastrukturi privrede, ali i dalje imaju svoje beneficije. To je veliki problem za ekonomiju.“

Porez od 5% koštao bi radnika koji zarađuje 39.000 eura godišnje nešto manje od 8 eura dnevno, prema proračunima Templemana. U slučaju Velike Britanije, 6.9 milijardi funti prikupljenih oporezivanjem daljinskih radnika obezbedilo bi 2000 funti za 12% radnika starijih od 25 godina koji imaju minimalnu zaradu.

Prema predlozima Dojče banke, novim porezom bi se obezbedila podrška radnicima koji su izgubili posao, ili su bili primorani da pređu na slabije plaćene poslove dok se prekvalifikuju.

(TheGuardian-ZTP, foto: DPA)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *