Nemačka: Vodeći univerzitet suspendovao istraživače koje finansira Kina

Jedan od vodećih nemačkih univerziteta suspendovao je istraživače koje finansira kineska vlada, navodeći zabrinutost zbog akademske slobode i industrijske špijunaže. Univerzitet Fridrih Aleksandar u Erlangen-Nirnbergu (FAU) najavio je suspenziju istraživača koje finansira kineska vlada u junu ove godine. Najavljujući meru, univerzitet je naveo da bi taj potez trebalo da zaštiti akademsku slobodu i slobodu izražavanja među svojim fakultetima i osobljem. Ranije ove nedelje, međutim, nemački mediji su izvestili o sadržaju interne imejl poruke na FAU, u kojoj se izražava bojazan da bi kineska država mogla da koristi svoje istraživače kao špijune.

Osnovan u Bavarskoj 1743. godine, FAU je među vodećim nemačkim univerzitetima. Početkom juna, postao je prvi univerzitet u Nemačkoj koji je suspendovao istraživače koje finansira Kinesko veće za stipendije (CSC). CSC je spoljna ispostava kineskog Ministarstva obrazovanja, koja finansira rad kineskih istraživača na stranim univerzitetima, a istovremeno obezbeđuje stipendije stranim državljanima koji se prijavljuju za studiranje u Kini. U januaru 2023, švedski dnevnik Dagens Nyheter je izvestio da kineski građani, da bi postali primaoci CSC stipendija, moraju da obećaju „podršku vodstvu Komunističke partije Kine … i da imaju ispravan pogled na svet i sistem vrednosti”.

Rukovodstvo FAU je 1. juna objavilo da su metode finansiranja CSC-a u suprotnosti sa osnovnim zakonom Nemačke (ustavom zemlje). Štaviše, prema rukovodstvu FAU, metode finansiranja CSC-a naučnika na ovom fakultetu prekršile su principe akademske slobode i slobode izražavanja koje se praktikuju u Nemačkoj. U subotu je objavljeno da su, prema internom imejlu FAU-a, univerzitetski zvaničnici izrazili zabrinutost da bi kineska država mogla koristiti istraživače CSC-a da špijunira naučna i industrijska istraživanja FAU-a i da ugrozi sigurnost podataka FAU-a i prakse intelektualne svojine.

Odluku FAU-a je navodno podržala nemačka ministarka obrazovanja Betina Štark-Vacinger, koja je rekla da nemački univerziteti i istraživačke ustanove imaju „odgovornost da se zaštite od špijunskih aktivnosti koje sprovode studenti koji primaju stipendije od kineske vlade“. Takođe je objavljeno da drugi univerziteti u Nemačkoj i zapadnoj Evropi razmatraju da slede primer FAU i suspenduju kineske istraživače koje finansira CSC.

(IntelNews-ZTP, foto: Twitter)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *