Nemačka: Poznatom ruskom obaveštajnom službeniku viza odobrena „greškom”

Prošlog leta, osoblje nemačke ambasade u Rusiji izdalo je ulaznu vizu ruskom državljaninu, uprkos upozorenjima najmanje dve evropske bezbednosne agencije da je on poznati obaveštajac, navodi se u izveštaju. Incident je podstakao optužbe da je kontraobaveštajni stav Berlina prema Rusiji neefikasan.

Prema nemačkom časopisu Der Spiegel, u julu ove godine je nemačka ambasada u Moskvi primila zahtev od ruskog državljanina za ulaznu vizu u Nemačku. Zahtev je sadržao zvanični poziv koji je podnosiocu zahteva izdao Generalni konzulat Rusije u gradu Lajpcigu na istoku Nemačke. Međutim, zahtev je izazvao snažno kontraobaveštajno upozorenje Savezne kancelarije za zaštitu ustava (BfV), nemačke unutrašnje bezbednosne agencije. Prema Spiegel-u, najmanje još jedna evropska obaveštajna služba je upozorila da se ruskom državljaninu ne dozvoli putovanje u Zapadnu Evropu. Razlog za upozorenje je bilo saznanje da tražilac vize deluje na međunarodnom nivou pod diplomatskim pokrićem, u ime ruske obaveštajne službe.

Kontraobaveštajna upozorenja su ispitana i na osnovu toga je zahtev za vizu odbijen. Međutim, mesec dana kasnije podnosilac je dostavio novi zahtev za ulaznu vizu u Nemačku. Zanimljivo je da je nemačka ambasada odobrila drugu prijavu, nakon što „više nije imala nikakve sumnje u špijunažu“ u vezi sa ovim slučajem. Jedan od mogućih razloga, prema Spiegel-u, bio je taj što su ruski zvaničnici izvršili pritisak na nemačku vladu, tražeći da se podnesak preispita. Kada je to pitanje pokrenuto u Berlinu, započeta je interna revizija. Navodno je utvrđeno da su upozorenja o špijunaži „propuštena zbog administrativne greške“. Viza je stoga odmah ukinuta. Der Spiegel tvrdi da je „slučajno davanje vize bilo povezano sa željom Berlina da pokaže dobru volju ruskoj strani“.

Šta sve ovo znači? Nemačka je još u aprilu proterala 40 navodnih ruskih obaveštajnih službenika, reagujući na ruske ratne operacije u Ukrajini. Kao što se i očekivalo, Rusija je odmah uzvratila, proteravši jednak broj nemačkih diplomata. Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je naglasilo da će odgovoriti na sličan način ako Berlin odluči da protera još ruskih diplomata u budućnosti. U tom slučaju bi, prema Spiegel-u, došlo do desetkovanja nemačkog diplomatskog prisustva u Rusiji, s obzirom da je njegove razmere znatno manje od ruskog u Nemačkoj. Nemačka, drugim rečima, nije spremna da rizikuje potpuni prekid diplomatskih odnosa sa Rusijom.

Neki, međutim, tvrde da trenutni aranžman između dve zemlje ide u korist Kremlju. Der Spiegel napominje da, prema obaveštajnim ekspertima, nijedna evropska zemlja nema više ruskih obaveštajnih službenika pod diplomatskim pokrićem od Nemačke. Procenjuje se da je najmanje 100 lažnih diplomata trenutno stacionirano u ruskim diplomatskim objektima širom Nemačke.

(IntelNews-ZTP, foto: DPA)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *