Naučnici otkrili zašto Covid-19 uzrokuje gubitak čula mirisa

Gubitak mirisa jedan je najranijih simptoma Covida-19, ali su razlozi za to do sada bili nejasni. Naučnici tvrde da su otkrili zašto koronavirus uzrokuje da pacijenti izgube čulo mirisa.

Stručnjaci sa Medicinskog fakulteta u Harvardu identifikovali su tipove ćelija koje koristimo za miris, a koje su najosetljivije na infekciju virusom Sars-Cov-2.

Ustanovili su da senzorni neuroni koji detektuju i prenose miris do mozga ne spadaju u rizične tipove ćelija. Naime, tim je otkrio da koronavirus napada ćelije koje pružaju metaboličku i strukturnu podršku senzornim neuronima, kao i određene ćelije matičnih i krvnih sudova.

Nalazi sugerišu da u najvećem broju slučajeva koronavirus ne dovodi do trajnog gubitka mirisa, stanja medicinski poznatog kao anosmija.

Autor studije i profesor neurobiologije Sandip Robert Data, rekao je: „Naša otkrića pokazuju da novi koronavirus menja osećaj mirisa kod pacijenata, ali ne direktnim inficiranjem neurona, već uticajem na funkciju potpornih ćelija.

„Mislim da je to dobra vest, jer kada se infekcija izleči, mirisni neuroni se ne moraju menjati ili obnavljati ispočetka. Ali za potvrdu ovog zaključka potrebno nam je više podataka i bolje razumevanje osnovnih mehanizama.“

Većina pacijenata sa Covidom-19 doživljava neki nivo anozmije, koji je obično privremen, tvrde istraživači. Takođe, pacijenti sa Covdiom-19 imaju 27 puta veću verovatnoću gubitka mirisa od onih bez bolesti, ali samo 2,2 do 2,6 puta veću šansu da imaju temperaturu, kašalj ili respiratorne probleme.

Mnogi virusi uzrokuju privremeni gubitak mirisa izazivajući probleme u gornjim disajnim putevima, poput zapušenog nosa. Međutim, neki pacijenti sa Covidom-19 dobiju anozmiju bez ikakvih začepljenja nosa.

„Anozmija može imati ozbiljne psihološke posledice i može predstavljati veliki problem za javno zdravstvo ukoliko se poveća populacija sa trajnim gubitkom mirisa,“ upozorava profesor Data.

Istraživači se nadaju da će ova otkrića pomoći u ispitivanjima da li nos deluje kao „rezervoar“ za koronavirus.

(skynews-ZTP)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *