Egipat odgovorio Elonu Masku: Piramide nisu izgradili vanzemaljci

Egipat je pozvao milijardera Elona Muska da poseti tu zemlju i uveri se da njene slavne piramide nisu izgradili vanzemaljci.

Šef Space X-a je ranije tvitovao nešto nalik na podršku teoretičarima zavere koji tvrde da su vanzemaljci bili uključeni u kolosalni građevinski poduhvat.

Međutim, egipatska ministarka za međunarodnu saradnju ne dozvoljava da bića sa druge planete preuzmu sve zasluge. Dovoljno je pogledati grobnice graditelja piramida, izjavila je.

Stručnjaci kažu da su grobnice otkrivene 1990ih godina definitivni dokaz da su veličanstvene građevine zaista izgradili stari Egipćani.

Nedavno je tehnološki tajkun tvitnuo: „Vanzemaljci su izgradili piramide očig“, što je potom retvitovano više od 84.000 puta.

Egipatska ministarka za međunarodnu saradnju Rania al-Mašat odgovorila je na Tviteru, rekavši da prati i divi se Maskovom radu. Ali ga je pozvala da dodatno istraži dokaze o konstrukciji građevina podignutih za faraone Egipta.

Egipatski arheolog Zahi Havas takođe je odgovorio u kratkom videu na arapskom jeziku, rekavši da je argument g. Maska bio „potpuna halucinacija“. „Našao sam grobnice graditelja piramida koje dokazuju da su graditelji bili Egipćani i da nisu bili robovi“, preneo je EgyptToday.

Mask je kasnije tvitovao link ka veb stranici BBC History o životima graditelja piramida, rekavši: „Ovaj BBC-ev članak pruža razumno objašnjenje o tome kako je sve napravljeno.“

Postoji više od stotinu originalnih piramida, a najpoznatija je velika piramida u Gizi, visoka preko 137 metara. Uglavnom su sagrađene kao grobnice, tj. poslednja počivališta egipatskih kraljeva.

(BBC-ZTP)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *