Nastavak Sijeve čistke: Misterija oko nestanka kineskog ministra odbrane

Mao Cedung je govorio da politička moć izrasta iz cevi pištolja. Drugim rečima, kontrola oružanih snaga ključna je za uspeh svakog lidera. Si Đinping, aktuelni vrhovni vođa Kine (i strastveni učenik Maoa), čini se da veruje u isto, budući da je svoj autoritet u velikoj meri izgradio na temeljnom remontu Narodnooslobodilačke armije (PLA) tokom poslednje decenije. Ipak, baš kao što su te promene trebale da urode plodom, sve opsežnija čistka u najvišim redovima PLA dovodi u pitanje njenu sposobnost da se bori, ali i predsednika Sija da upravlja.

Najnovija afera je usledila nakon izveštaja od 14. i 15. septembra da je general Li Šangfu, koji je u martu imenovan za ministra odbrane i državnog savetnika (viša uloga u kineskom kabinetu), nedavno priveden na ispitivanje. General Li (65), nije viđen u javnosti više od dve nedelje i iznenada je povučen sa godišnjeg sastanka sa čelnicima odbrane Vijetnama koji je bio zakazan za 7. i 8. septembar. Kineske vlasti su okrivile „zdravstveno stanje“. Vlada nije potvrdila nijedan od izveštaja. Portparolka ministarstva spoljnih poslova rekla je da nije upoznata sa situacijom kada je zamoljena da prokomentariše slučaj na rutinskom brifingu. Ali ako su vesti tačne, to će biti prvi put u šest godina da je takva sudbina zadesila stalnog člana Centralne vojne komisije Komunističke partije, koja kontroliše oružane snage i na čijem čelu je Si.

To bi takođe značilo da njegova čistka ide mnogo dalje od Raketnih snaga, koje kontrolišu konvencionalne i nuklearne rakete PLA. U julu su vlasti iznenada najavile smenu generala Li Jučaa, komandanta raketnih snaga, i generala Su Žongboa, njihovog političkog komesara. Razlog nije naveden. Međutim, bilo je spekulacija da su oficiri pod istragom zbog korupcije ili odavanja vojnih tajni. Manje istaknuta, ali podjednako neobična kadrovska promena izašla je na videlo 1. septembra otpuštanjem general-majora Čeng Donfanga sa mesta predsednika vojnog suda PLA nakon samo osam meseci na funkciji. Razlog nije naveden. Diplomac prestižnog Pekinškog univerziteta, general Čeng je prethodno bio šef pravnog odeljenja i portparol garnizona PLA u Honkongu. Pošto je Si odobrio imenovanja sva četiri generala, a možda ih i lično izabrao, njihova demisija ukazuje na predsednikovu lošu procenu ili nesposobnost da efikasno kadrira. Isto važi i za iznenadno smenjivanje Ćin Ganga sa mesta ministra spoljnih poslova, kome je to mesto Si dodelio u decembru. Kineske vlasti su za tu smenu takođe navele zdravstvene razloge.

Jedno od objašnjenja je da su problemi četvorice generala povezani sa Raketnim snagama. Smatra se da je njihov udeo u vojnom budžetu proširen poslednjih godina zbog nadogradnje kineskog nuklearnog arsenala. Za sada nema sumnji u korupciju, mada veliki aranžmani finansiranja vojske često omogućavaju proneveru i druge zloupotrebe sredstava. Sijeva nova kadrovska rešenja takođe sugerišu da on pokušava da razbije onu vrstu klijentelističkih mreža koje su često dovodile do korupcije. Novi komandant Raketnih snaga, general Vang Hubin, je karijerni mornarički oficir. Njihov novi politički komesar, general Su Sišen, dolazi iz vazduhoplovstva. Drugo objašnjenje za neugodnu situaciju generala Li Šangfua tiče se njegoog učešća u razvoju i nabavci oružja, što je takođe plodno tlo za korupciju. Inženjer po obrazovanju, Li je proveo tri decenije u glavnom kineskom centru za lansiranje satelita, da bi na kraju postao njegov direktor. Od 2017. do 2022. rukovodio je Odeljenjem za razvoj opreme Centralne vojne komisije. Amerika mu je uvela sankcije 2018. zbog posredovanja u kupovini ruskih borbenih aviona i raketne opreme. U julu ove godine, Odeljenje je najavilo novu borbu protiv korupcije, zatraživši dojave o zloupotrebama još od 2017.

Ali moguća su i druga objašnjenja, kao što je nepoštovanje Sijevih naređenja ili kršenje vojne discipline. Kao ministar odbrane, general Li je uglavnom zadužen za vojne odnose sa drugim zemljama i ne komanduje operacijama. U tom smislu, njegovo otpuštanje verovatno neće imati neposredne efekte na sposobnost PLA da se bori. Ali je zasigurno štetno po moral unutar PLA i po imidž oružanih snaga u zemlji i inostranstvu. Za korupciju i neefikasnost PLA pre nego što je Si preuzeo vlast mogli bi se okriviti njegovi prethodnici. Ali njeni aktuelni problemi sugerišu da je predsednik donekle podbacio u pretvaranju kineske armije u moćnu borbenu silu sposobnu da se sukobi sa Amerikom oko Tajvana, samoupravnog ostrva na koje Kina polaže pravo. Nema naznaka bilo kakvog organizovanog osporavanja Sijevog autoriteta. Međutim, previranja u zemlji će verovatno pojačati sumnje u njegove upravljačke sposobnosti dok se suočava sa širokim spektrom izazova, uključujući usporavanje privrede, ogromna dugovanja lokalne samouprave i ubrzano starenje stanovništva.

Čistke su takođe zgodna meta za strane kritičare, budući da Si nastoji da prikaže kineski politički sistem kao stabilniju i efikasniju alternativu liberalnoj demokratiji zapadnog stila. Ram Emanuel, američki ambasador u Japanu, uporedio je kinesku vladu sa romanom Agate Kristi „I ne osta nijedan“, u prošlonedeljnoj objavi na društvenoj mreži X. Nakon izveštaja o generalu Liju od 15. septembra, ponudio je još jednu književnu analogiju: „Kao što je Šekspir napisao u Hamletu, ’Nešto je trulo u državi Danskoj‘.”

(TheEconomist-ZTP, foto: Bloomberg)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *