Borba protiv separatizma: Da li su indijski agenti ubili dvojicu Sika u Kanadi?

Kanada je optužila Indiju da stoji iza atentata na kanadskog Sika na njenom tlu, što je potez bez presedana protiv jedne demokratske države i članice G7. Kanađani tvrde da istražuju „verodostojne tvrdnje“ da su indijski agenti izvršili ubistvo Hardipa Singa Nidžara, lidera separatista Sika. Nidžar, kanadski državljanin, ubijen je u junu ispred hrama Sika u Britanskoj Kolumbiji. Indijske vlasti su dugo tražile Nidžara, optužujući ga za umešanost u navodni napad na hinduističkog sveštenika u Indiji, i ponudile nagradu za informacije koje bi dovele do njegovog hapšenja. Okolnosti njegove smrti nužno su izazvale sumnje.

„Svaka umešanost strane vlade u ubistvo kanadskog državljanina na kanadskom tlu je neprihvatljivo kršenje našeg suvereniteta,“ rekao je u parlamentu kanadski premijer Džastin Trudo. Takođe je preneo „duboku zabrinutost“ svom indijskom kolegi Narendri Modiju na samitu G20 ranije ovog meseca. Kanada je takođe obznanila da proteruje visokog indijskog diplomatu želeći da podvuče težinu aktuelnih događaja. Indija je ubrzo odbacila kanadske tvrdnje kao „apsurdne“ i politički motivisane. Svoje nezadovoljstvo je iskazala proterivanjem visokog kanadskog diplomate. Indijsko ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da taj potez odražava „rastuću zabrinutost zbog mešanja kanadskih diplomata u naše unutrašnje stvari i njihovog učešća u antiindijskim aktivnostima“.

Dakle, šta se zapravo dešava ovde? Indija već dugo optužuje Kanadu da ne čini dovoljno u suzbijanju pobunjeničkog pokreta koji želi da uspostavi nezavisnu naciju pod nazivom Kalistan u indijskoj državi Pundžab, gde živi većina Sika. Pokret je zabranjen u samoj Indiji, ali uživa sve veću podršku u Kanadi i drugim zemljama, uključujući Britaniju, gde Siki imaju veliku dijasporu. Samo u Kanadi živi preko 770.000 Sika, što je oko 2 odsto njene ukupne populacije. Indija optužuje Kanadu da je pasivna u gonjenju navodnih ekstremista koji ugrožavaju suverenitet i teritorijalni integritet Indije. Takođe je izričito optužila aktiviste Sika u Kanadi da promovišu nasilje nad indijskim diplomatama, uključujući uništavanje diplomatskih prostorija i pretnje bogomoljama. U očima indijske vlade, ovo je ništa manje nego egzistencijalna borba protiv ljudi koje smatra neprijateljima države. Indija je samog Nidžara proglasila „teroristom“ zbog njegovog političkog aktivizma. Kritičari su, zauzvrat, optužili Modijevu vladu da gaji kulturu zastrašivanja, koristeći zakone o pobuni kako bi slomila svaki oblik legitimnog neslaganja i protesta.

Svakako je tačno da Modijevoj Indiji nisu strane autoritarne tendencije, ali borba protiv pokušaja uspostavljanja nezavisne države Sika prethodi aktuelnim vladarima Indije. Indijske snage su 1984. upale u Zlatni hram u Amritsaru, hapseći separatiste Sika koji su se tamo sklonili. Ova akcija je dovela do smrti 400 Sika, mada aktivističke grupe tvrde da je broj mrtvih bio mnogo veći. Raciju je naredila tadašnja premijerka Indira Gandi, koju su ubrzo potom ubila dvojica Sika, inače pripadnika njenog obezbeđenja. Njeno ubistvo je izazvalo talas nasilja protiv Sika širom zemlje, pri čemu su ih hinduističke rulje lovile i ubijale. Zapravo, nije samo Modijeva vlada zabrinuta zbog pokreta nezavisnosti Sika. Kongresna stranka, glavna opoziciona partija koju predvodi Raul Gandi, Indirin unuk, ponovila je stav Modijeve vlade o indijskom suverenitetu, rekavši da indijska „borba protiv terorizma mora biti beskompromisna“. To je redak trenutak saglasja vladajućih hinduističkih nacionalista i njihovih političkih protivnika.

Spor između Kanade i Indije dolazi u trenutku kada su odnosi između dve zemlje već napeti. Pregovori o trgovinskom sporazumu su pauzirani, dok je poseta kanadske trgovinske delegacije, prvobitno planirane za sledeći mesec, odložena. Druge zemlje će pažljivo pratiti razvoj događaja. Bela kuća je već rekla da je „duboko zabrinuta“ zbog kanadskih optužbi. Britanija će takođe motriti na situaciju, s obzirom da je indijski visoki komitet u Londonu vandalizovan u martu ove godine od strane sikijskih aktivista. Neprijateljstvo Indije prema pokretu za nezavisnost Sika je jedna stvar. Ali činjenica da se ovaj spor preliva u zemlje sa velikom dijasporom Sika predstavlja zabrinjavajući razvoj događaja.

(TheSpectator-ZTP, foto: AP)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *