Narodni lek? Gljive „ludare“ leče depresiju

Nakon decenija lošeg publiciteta i državnih restrikcija, britanski naučnici su dokazali da upotreba psihodeličnih supstanci otvara sasvim nove mogućnosti u psihijatrijskom lečenju.

U prvoj studiji te vrste, istraživači su ustanovili da je psilocibin (psihodelični sastojak egzotičnih pečuraka), bezbedan i efikasan metod za lečenje kliničke depresije. Naučnici sa Kraljevskog koledža u Londonu su zaključili da je davanje manjih doza psilocibina pacijentima imunim na standardne antidepresive, dovelo do “trajnog povlačenja simptoma.“

Studiju je sproveo tim naučnika koji je ranije ove godine objavio revolucionarno istraživanje na osnovu skeniranja mozga osoba koji su bili pod uticajem LSD-a.

Stariji saradnik na ovoj studiji, professor Dejvid Nat je rekao: “Važno je da akademske istraživačke grupe pokušaju da razviju nove tretmane za depresiju, s obzirom da se farmaceutska industrija povlači iz ove oblasti istraživanja‎. Naša studija je pokazala da je psilocibin bezbedan i brzog dejstva, te ukoliko je pažljivo doziran, može biti dragocen za pacijente.”

Istraživanje je obuhvatilo 12 osoba (šest žena i šest muškaraca) sa umerenim do težim oblicima depresije, čije se stanje nije popravilo nakon prethodnih tretmana koji su trajali u proseku 17,8 godina. Nije bilo kontrolne grupe. Naučnici su pacijentima dali dve oralne doze psilocibina (10mg i 25 mg) u razmaku od 7 dana. Takođe im je obezbeđena psihološka podrška i sigurno okruženje. Njihovo stanje je stručno procenjivano prvo nakon jedne nedelje, a zatim i tri meseca po uzimanju terapije.

gljive1

Stručni tim je ustanovio da je “trip” kod svakog od učesnika eksperimenta počeo 30-60 minuta nakon doziranja, dostigao vrhunac 2-3 sata kasnije, pa se spustio nakon šest sati. Svi pacijenti su dobro podneli psilocibin, bez većih nusefekata, samo je kod nekih primećena blaga napetost i konfuzija.

Glavni autor ove studije, neurofarmakolog dr Robin Karhart-Haris, upozorava: “Psihodelične droge imaju snažno psihičko dejstvo i primenjuju se samo uz odgovarajuće mere opreza, kao što je pažljivo praćenje pacijenata i profesionalna terapeutska podrška. Ne bih želeo da građani pomisle da mogu lečiti sopstvenu depresiju tako što će sami brati i konzumirati magične pečurke. Takav pristup bi mogao biti veoma rizičan.”

Drugim rečima, ne pokušavajte ovo kod kuće još uvek, koliko god rezultati delovali ohrabrujuće.

(bigthink.com)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *