Napad na ruskog blogera Prilepina, suvozač nastradao od improvizovane bombe

Ukrajinska paravojna grupa tvrdi da stoji iza napada na uticajnu ličnost ruske književnosti i društvenih mreža. Napad, u kojem je ubijen saputnik primarne mete, izazvao je oštre osude Kremlja. Izgleda da je cilj napada bio Jevgenij Nikolajevič Prilepin (47), poznat u Rusiji kao Zahar Prilepin. Jedan od najpoznatijih romanopisaca u Rusiji, Prilepin je svoje pozne tinejdžerske i rane 20-te godine proveo služeći u Ruskoj nacionalnoj gardi. U borbama je učestvovao tokom dve ture u Čečeniji.

Nakon povlačenja iz sastava Nacionalne garde, Prilepin se pridružio nizu ultranacionalističkih uličnih bandi, uključujući Nacional-boljševičku partiju (trenutno zabranjenu) koja je htela da okupi ruske krajnje levičare i desničare. U isto vreme, Prilepin je počeo da opisuje svoja ratna iskustva u romanima koji su doticali šire nacionalističke teme ruske istorije. Danas je Prilepin veoma uticajan na ruskim društvenim mrežama, a neke od njegovih knjiga su adaptirane u popularne filmove. Prilepinova popularnost je skočila nakon 2014, kada je javno podržao vojnu kampanju ruskog predsednika Vladimira Putina na Krimu. Tako je stvorena neformalna veza između pristalica ruskog predsednika i članova zabranjenih nacionalističkih grupa poput Nacional-boljševičke partije. U potonjim godinama, Prilepin je kao naoružani dobrovoljac dokumentovao svoje aktivnosti sa proruskim separatistima u istočnoj Ukrajini. Ukrajinska vlada je stoga uvrstila njegovo ime na listu ruskih državljana koje je smatrala pretnjom nacionalnoj bezbednosti.

Napad na Prilepina dogodio se u subotu nadomak malog naselja Pionerskoje, u ruskoj oblasti Nižnji Novgorod. Veruje se da Prilepin ima rođake u ovom delu zemlje, nekih 400km istočno od Moskve. Prema izjavama ruskih službi za vanredne situacije, radio-kontrolisana improvizovana bomba detonirana je ispod Prilepinovog Audija Q7, momentalno ubivši njegovog saputnika, čije ime nije poznato. Prema prvim izveštajima, Prilepin je „teško povređen“ i helikopterom prevezen u regionalnu bolnicu. Međutim, u izjavama lokalnih zvaničnika tvrdilo se da je piscu pružena medicinska pomoć zbog lakših povreda, uključujući potres mozga i prelome kostiju. Takođe je saopšteno da je Prilepin bio pri svesti od trenutka prispeća hitne pomoći do dolaska u bolnicu. U subotu uveče, rusko Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je osoba osumnjičena za napad privedena u ruralnom delu oblasti Nižnji Novgorod. Novinska agencija TASS citirala je neimenovane „bezbednosne izvore” tvrdeći da je privedena osoba „rodom iz Ukrajine” i da je ranije osuđivana za seriju nasilnih pljački.

U međuvremenu je „pokret otpora” poznat kao ATEŠ rekao da stoji iza napada na Prilepina. ATEŠ postoji od septembra 2022, kao jedna od nekolicine građanskih milicija koje su osnovane nakon ruske invazije. Grupa, koja je ime dobila po krimskotatarskom izrazu ateš (vatra), tvrdi da ima članove koji su Ukrajinci, Tatari i Rusi. Od tada je preuzela odgovornost za nekoliko desetina napada na ruske vojne ciljeve u okupiranoj Ukrajini. BBC je saopštio da je kontaktirao ATEŠ preko kanala ove grupe na Telegramu i saznao da je Prilepin targetiran kao „jedan od glavnih ideologa ruskog sveta“ i da je „direktno odgovoran za rat“.

Napad na Prilepina je treći takav incident u Rusiji od avgusta prošle godine, kada je auto-bomba ubila Dariju Duginu, ćerku nacionalističkog ideologa Aleksandra Dugina, koji se smatra glavnim teoretičarem ekspanzionističke politike Kremlja. Prošlog meseca, u snažnoj eksploziji u Sankt Peterburgu, ubijen je Maksim Fomin, poznat i kao Vladlen Tatarski, jedan od najistaknutijih prokremaljskih blogera. Rusija optužuje i Ukrajinu i SAD da stoje iza serije atentata na uticajne ličnosti koje podržavaju rusku politiku prema Ukrajini. Međutim, i ukrajinska i američka vlada su odbacile umešanost u ove napade, kao i bilo kakvo predznanje o nasilnim aktima protiv civila na ruskom tlu.

(IntelNews-ZTP, foto: Jeff Pachoud/AFP/Getty)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *