Nakon obustave ‘nultog kovida’, Kina plaća visoku cenu za otvaranje društva

Putevi Pekinga ponovo zakrčeni. Iako je politika nultog kovida obustavljena u decembru, gradovi širom Kine prazne se od prošlog meseca kada je virus prošao kroz stanovništvo. Mnogi su ostali kod kuće kako bi izbegli da se zaraze ili, što je verovatnije, da se oporave od infekcije. Prema proceni kineske vlade, patina populacije (250 miliona ljudi) zarazila se u prvih dvadeset dana decembra. Ali sada se mnogi nakon oporavka vraćaju na ulice i na svoja radna mesta. Gradovi koji su prvi na udaru, poput Pekinga, nadaju se da su prošli najgore u ovom talasu.

Saobraćajna zagušenja u 15 kineskih gradova porasla su za 60 odsto od kraja decembra. Broj domaćih letova povećan je za 50 odsto, dok je desetine bioskopa u Pekingu ponovo otvoreno. U južnom gradu Guandžou, zvanični podaci govore da je broj pacijenata na klinikama opao od 23. decembra. Neki spoljni analitičari smatraju da se zemlja tako brzo otvorila jer njeni lideri žele da minimiziraju ekonomske poremećaje i što pre dostignu imunitet krda. Ako je to tačno, onda će brzi oporavak u ovim gradovima biti dobrodošla vest. Ali povratak u normalnost je imao visoku cenu, čije je plaćanje Kina odlagala u prethodne tri godine. Britanska firma za zdravstvena istraživanja Airfinity procenjuje da u Kini ima 14.000 smrtnih slučajeva od kovida dnevno, dok je univerzitetski iz Honkongu predvideo da će ukupan broj smrtnih slučajeva dostići milion do kraja januara.

Haotično je u apotekama, bolnicama i krematorijumima, iako zvanični podaci to ne prikazuju (Nacionalna zdravstvena komisija odustala je od objavljivanja broja zaraženih i umrlih na Božić). Širom zemlje, lekarima je rečeno da rade čak i ako su zaraženi, dok cveta crno tržište antivirusnih lekova, a neki trgovci prodaju lekove i po dvadeset puta skuplje od uobičajene cene. Šangajske vlasti su morale da demantuju glasine da su gradski krematorijumi spaljivali po dva ili tri tela u jednoj spalionici istovremeno. Nema sumnje da će i drugi gradovi slediti primer Pekinga, dok se vladini stručnjaci nadaju da je infekcija već dosegla vrhunac u mega gradovima poput Šangaja i Guandžoua. Ali kako se virus pomera iz grada, počeće da se širi na sela, sledećoj liniji pandemijskog fronta.

Ruralni regioni obično imaju lošije zdravstvene sisteme, manje kreveta na intenzivnoj nezi, lošije saobraćajne veze i proređene medicinske zalihe. S obzirom da kineska nova godina počinje krajem januara, virus će se brže širiti jer stotine miliona ljudi putuju ​​kući za praznike. Nadolazeći ruralni talas zadaje velike brige, rekao je juče državnim medijima visoki zvaničnik Nacionalne zdravstvene komisije. „Postoje dva ključna faktora za ruralnu situaciju: prvo treba obezbediti dovoljno farmaceutskih zaliha, a zatim omogućiti premeštanje onih sa težim simptomima u okružne bolnice.”

Neki analitičari predviđaju ekonomski oporavak Kine do proleća. To je verovatno tačno s obzirom na brzinu aktuelnog talasa. Ali do tada će zemlja imati stotine miliona novih infekcija i smrtnih slučajeva koje tri godine nultog kovida nisu uspele da spreče.

(TheSpectator-ZTP, foto: AFP)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *