Kongo optužio špijunsku ćeliju Ruande za planirano obaranje predsedničkog aviona

Vlada Demokratske Republike Kongo (DRK) provalila je navodnu špijunsku mrežu Ruande i optužila njene pripadnike da su planirali atentat na predsednika zemlje. Ovakav razvoj događaja, koji su krajem prošle nedelje obznanile vlasti u Kinšasi, doneo je novo pogoršanje odnosa dve susedne zemlje.

DRK već dugo optužuje Ruandu za obučavanje i opremanje pripadnika takozvanog Pokreta 23. marta (M23), koji su uključeni u decenijski sukob sa kongoanskom državom u provinciji Severni Kivu. Od marta prošle godine, vojne snage DRK pokrenule su veliku ofanzivu protiv M23, ali pobunjenička grupa i dalje kontroliše nekoliko strateških gradova i sela u Severnom Kivuu. U međuvremenu, druga strana je optužila DRK da koristi ofanzivu kao izgovor za invaziju na Ruandu. Krajem prošle godine, odbrambene snage Ruande (RDF) zauzele su deo teritorije Konga, što su vlasti u Kigaliju opisale kao pokušaj stvaranja tampon zone između Ruande i vojne ofanzive DRK. Reakcija DRK bila je suspenzija niza bilateralnih sporazuma sa Ruandom i proterivanje ruandskog ambasadora iz Kinšase.

Prošlog četvrtka, zamenik ministra unutrašnjih poslova DRK, Žan-Klod Mandongo, objavio je video na društvenim mrežama, najavljujući hapšenje nekoliko članova navodne ruandske špijunske mreže. Prema Mandongu, mreža se sastojala od dva navodna ruandska špijuna i dva kongoanska saučesnika. Dvojica Ruanđana su identifikovana u medijskim izveštajima kao dr Juvenal Nšimijana i Mozes Mušabe, koji je navodno aktivni obaveštajni oficir u RDF-u. Prema istom izvoru, dvojica Ruanđana su bila stacionirana u DRK u nezvaničnom svojstvu, kao zaposleni u humanitarnoj nevladinoj organizaciji pod nazivom Afrička organizacija za razvoj zdravlja (AHDO).

Čini se da kongoanske vlasti veruju da AHDO služi kao paravan za ruandske obaveštajne službe, iako nisu pružile dokaze za ovu tvrdnju. Zvaničnici u Kinšasi takođe tvrde da ruandski špijuni deluju i u drugim ograncima AHDO širom DRK. Saopštenja iz Ministarstva unutrašnjih poslova sugerišu da su neizbežna nova hapšenja navodnih ruandskih špijuna. Prema zvaničnicima DRK, objekti AHDO-a su bili strateški locirani blizu međunarodnog aerodroma N’djili u Kinšasi, kako bi se pratilo kretanje predsedničke vazdušne flote. U izveštaju objavljenom u utorak, vlasti DRK su tvrdile da je navodna ruandska špijunska ćelija planirala ubistvo predsednika DRK Feliksa Čiskedija, tako što bi oborila njegov predsednički avion. Vlada Ruande je odbacila ove tvrdnje.

(IntelNews-ZTP, foto: AFP)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *