MSS: Koliko se zapravo zna o kineskom Ministarstvu državne bezbednosti?

Za razliku od CIA-e ili MI6, kinesko Ministarstvo državne bezbednosti (MSS) ne nudi mnogo informacija na zvaničnoj veb stranici. Sajt je više okrenut domaćoj javnosti i mogućnosti da građani prijave sumnjive aktivnosti. U januaru se pojavila zvanična video prezentacija ministarstva koja daje više informacija o načinu regrutovanja budućih službenika. Kineska špijunska agencija i dalje je vrlo diskretna, ali sa širenjem globalnog uticaja Kine, MSS i njegove pretpostavljene aktivnosti izazivaju sve veću pažnju međunarodne javnosti. Dakle, šta se tačno zna o moćnoj bezbednosnoj agenciji?

MSS je je glavna kineska civilna obaveštajna agencija. Osnovana 1983. godine, odgovorna je za kontraobaveštajne i spoljne obaveštajne operacije, kao i za unutrašnji nadzor i nacionalnu bezbednost, pa se često opisuje kao mešavina CIA-e i FBI-a. Kao i druga ministarstva u okviru kineskog Državnog saveta, MSS ima široku mrežu provincijskih i opštinskih ogranaka širom zemlje.

Na čelu MSS-a je Čen Venking, koji je dve decenije služio u snagama bezbednosti u svojoj matičnoj provinciji Sečuan. Pre nego što se pridružio špijunskoj agenciji 2015., Čen je dve godine bio zamenik Vang Čišana, bivšeg načelnika za borbu protiv korupcije. Iako se imena zamenika ministra bezbednosti obično ne otkrivaju, jedan od njih je Ma Đijan, poznat po vezama sa Guom Venguijem, odbeglim tajkunom koji živi u SAD-u. Identitet drugog zamenika ministra, Ku Đina, otkriven je pri sprovođenju bivšeg šefa policije Čongkinga, Vang Lijuna, u Peking. Vang se sklonio u američki konzulat u obližnjem Čengduu početkom 2012., nakon svađe sa tadašnjim partijskim šefom Čongkinga, Bo Silajem.

Prema Nacionalnom zakonu o bezbednosti donesenom 2017., MSS ima široka ovlašćenja za sprovođenje različitih špijunskih aktivnosti u Kini i inostranstvu, za nadzor i ispitivanje stranih i domaćih pojedinaca i institucija, kojima može naložiti da se uključe u obaveštajne aktivnosti. Takođe je ovlašćen da službeno privodi osobe koje ometaju ili otkrivaju informacije o obaveštajnom radu na 15 dana. Prema kineskom Zakonu o krivičnom postupku, MSS ima ista ovlašćenja da hapsi ili privodi ljude kao i redovna policija ukoliko prestupi uključuju nacionalnu bezbednost.

(foto: Regulation Asia)

Dvojicu Kanađana, bivšeg diplomatu Majkla Kovriga i biznismena Majkla Spejvora, MSS je priveo zbog navodnog „ugrožavanja nacionalne bezbednosti“. U Kini je ova optužba vrlo široko definisana i često se koristi za progon političkih neistomišljenika i zagovornika ljudskih prava. Službenik švedske nevladine organizacije Piter Dalin priveden je 2016. i zadržan više od tri nedelje po istoj optužbi. Deportovan je nakon što je bio prisiljen na „priznanje“ na državnoj televiziji.

(SouthChinaMorningPost-ZTP, foto: SCMP/Xinhua)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *