Morski povetarac 2021: NATO naoružava Ukrajinu za budući konflikt u Donbasu

Uz učešće SAD-a, Kanade, Velike Britanije, Holandije, Rumunije, Bugarske, Grčke, Turske, Letonije i drugih članica NATO-a, ukrajinsko Ministarstvo odbrane i američka Evropska komanda održaće zajedničke vojne vežbe od 28. juna do 10. jula. U vežbama će učestovati čak 4.000 vojnika, 40 ratnih brodova i pomoćnih plovila, 30 aviona i preko 100 oklopnih vozila.

Svrha vojne vežbe Ukrajine i NATO-a, nazvane Morski povetarac 2021, je poboljšanje koordinacije između učesnika u hipotetičkom ratu protiv Rusije. Međutim, zabrinjava činjenica da će ukrajinska vojska i desničarske parapolicije tokom vežbe biti snabdevene naprednim naoružanjem i municijom, što je trebalo da ostane skriveno od Rusije. Vežba Morski povetarac 2021 se priprema dok Rusija osuđuje aktivnosti NATO-a blizu njene zapadne granice, koje su poslednjih godina sve učestalije. Sa svoje strane, NATO kaže da želi da zauzda tzv. rusku agresiju slanjem izviđačkih brodova, aviona i dronova u Crnomorski region.

NATO je 19. marta započeo vežbu Morski štit-21 u Crnom moru. Vežbe su angažovale više od 2.400 vojnika, 18 ratnih brodova i 10 aviona. Španska fregata Mendez Nunjez ušla je u to područje 17. marta, pokazujući podršku Ukrajini i Gruziji nakon što je NATO već pojačao svoje prisustvo u regionu. Takođe, španski i grčki brodovi Tajo i Evropi su 25. februara ušli u Crno more. Početkom februara su dva američka razarača, USS Donald Cook i USS Porter, napustila Crno more nakon učešća u vojnim manevrima. Ovo je samo nekolicina primera aktivnosti NATO-a u Crnom moru, sa ciljem pritiskanja i obuzdavanja Rusije.

Prekid vatre je uglavnom poštovan tokom druge polovine 2020., međutim sukobi su nastavljeni početkom 2021. između ukrajinskih paravojski koje podržava NATO i odbrambenih snaga Donbasa. Istovremeno je došlo do pojačanih tenzija sa Moskvom, koja je rasporedila desetine hiljada vojnika blizu ukrajinske granice, pobudivši strepnje od velike vojne operacije. Ukrajina optužuje Rusiju da traži izgovor za invaziju, dok Moskva tvrdi da ne „preti nikome“, ali da je spremna da odgovori na svaku provokaciju. Ohrabren novom podrškom Zapada, ukrajinski predsednik Zelenski je prošlog meseca objavio svoje planove za izgradnju dve pomorske baze na jugu zemlje „radi zaštite Crnomorskog regiona“.

Nakon vojne vežbe Udruženi napor 2020 u Mikolajevskoj oblasti na jugu Ukrajine, u kojoj je učestvovalo 450 britanskih padobranaca, ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba rekao je da bi voleo da Britanci ostanu tamo. On je naglasio je da je Britanija uvek podržavala borbu Ukrajine za nezavisnost i pomagala joj da se odupre „ruskoj agresiji“. London se za sada nije odazvao pozivu Kijeva, ali nastavlja lokalne aktivnosti protiv Rusije, posebno manevrima britanske mornarice koja redovno posećuje Crno more.

Ranije ove godine, Zelenski je potpisao ugovor sa britanskom kreditnom agencijom. Prema njenim instrukcijama, Britanci će proizvesti raketne čamce za ukrajinsku mornaricu. Pre Kulebe, niko nije imao planove o britanskoj bazi u regionu Mikolajev. Raspoređivanje stranih vojnih trupa zabranjeno je članom 17 ukrajinskog Ustava, mada je Rusija imala bazu u Sevastopolju još dok je Krim još bio pod ukrajinskim suverenitetom. Iako je malo verovatno da će Britanci imati stalnu bazu na ukrajinskoj crnomorskoj teritoriji, oni sigurno neće zazirati od militarizacije zemlje. Za očekivati je da će SAD i Britanija, pod maskom nabavke specifične opreme za vežbu Morski povetarac 2021, dodatno naoružati Ukrajinu.

Ranije ove godine, kada se očekivalo preklapanje operacija ukrajinske i azerbejdžanske vojske u svojim zonama sukoba, brza reakcija Rusije radi zaštite ruskih državljana u Donbasu odvratila je takve planove. NATO je procenio da Ukrajina ima male šanse za uspeh i odložio je vojne operacije protiv Donbasa dok se ne obave dodatne pripreme.

Čini se da NATO ide ka tom cilju izvodeći seriju vojnih vežbi sa Ukrajinom. Kampanja Morski povetarac 2021 iskorišćena je za tajne isporuke visokotehnološke opreme u Ukrajinu. Ruska vojna mobilizacija tokom aprila razotkrila je strateške manjkavosti ukrajinske vojske, a NATO sada pokušava da nadoknadi ove falinke, pokazujući da je novi sukob u Donbasu odložen, ali ne i obustavljen.

(InfoBrics/GlobalResearch-ZTP, foto: Dominic King/British Army)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *