Izraelski naučnici: Fluorescentni skener otkriva da li su vaše biljke pod stresom

Istraživači sa Hebrejskog univerziteta u Jerusalimu razvili su metod za otkrivanje simptoma stresa u biljkama pre nego što dođe do trajnih oštećenja, navodi se u saopštenju univerziteta.

Biljke su izložene brojnim faktorima koji izazivaju stres, poput vremenskih prilika i drugih spoljnih uticaja, što umanjuje njihovu sposobnost da vrše fotosintezu i proizvode useve. Stoga su naučnici pokušali da razviju način za izvlačenje maksimuma iz poljoprivrednih procesa, što će farmerima omogućiti da prepoznaju rane znakove biljnih bolesti.

Ideja je da se pomogne zemljoradnicima da zaštite svoje proizvode, spreče značajne gubitke i sačuvaju nacionalne rezerve hrane, objasnili su naučnici. Hebrejski univerzitet je u krompir ubacio molekularne biosenzore koji omogućavaju praćenje signala stresa u biljkama.

„Cilj studije bio je razvoj inovativne tehnike koja bi omogućila rano otkrivanje stresa bez oštećenja same biljke,“ navodi se u saopštenju univerziteta. „Istraživači su stavili akcenat na krompir kao namirnicu koja čini 40% izraelskog izvoza i presudna je za globalnu prehranu.“

Primenjujući genetski inženjering, istraživači su ubacili „fluorescentni protein koji signalizira nivo reaktivnih molekula, čije nagomilavanje ukazuje na stres“. Biosenzori su ciljali hloroplaste, organele koje omogućavaju proces fotosinteze. Istraživači su zatim pratili svetlosne signale koje je odašiljao biosenzor kako bi utvrdili reakcije biljaka na stres.

„Koristeći fluorescentnu kameru izuzetno visoke osetljivosti, uspeli smo da pratimo fluorescentne signale koje su emitovali biosenzori. Primetili smo nakupljanje reaktivnih molekula kiseonika u uslovima suše, ekstremnih temperatura i jakog svetla,“ objasnio je dr Šajlo Rosenvaser sa Odeljenja za biljne nauke Hebrejskog univerziteta, jedan od lidera naučnog tima.

Istraživači su uvereni da bi se iste metode mogle primeniti i na skeniranje drugih vrsta biljaka.

(JerusalemPost-ZTP, foto: Matanel Hipsch)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *